PREMIUM ARTIKEL
Lokale journalistiek uit Ouder-Amstel

Aanpak om verdere daling bodems in veenweidepolders tegen te gaan

Natuur en milieu
Foto: Naomi Heidinga
8 jun 2022, 16:00
Uitzicht op de Bovenkerkerpolder (links) en De Ronde Hoep (rechts) vanaf de toren van de Urbanuskerk in Nes aan de Amstel.
Uitzicht op de Bovenkerkerpolder (links) en De Ronde Hoep (rechts) vanaf de toren van de Urbanuskerk in Nes aan de Amstel.
AMSTELLAND

De provincie Noord-Holland heeft een regionale veenweidestrategie gepresenteerd om verdere daling van veenbodems in onder meer de Bovenkerkerpolder en De Ronde Hoep tegen te gaan. De strategie gaat uit van onderzoek en experimenten die extra kennis moeten opleveren. Aanpak van de bodemdaling is dringend nodig omdat het niet alleen schade aan gebouwen en wegen veroorzaakt, maar ook slecht is voor het klimaat. Door het dalen van de veengrond komen namelijk grote hoeveelheden broeikasgassen vrij, zoals CO2. Daarmee komen de doelstellingen uit het Klimaatakkoord in het geding.

Bodemdaling ontstaat onder andere door het wegpompen van water voor de landbouw en veeteelt. Dit leidt tot een lagere grondwaterstand. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat koeien droge poten houden en landbouwmachines niet wegzakken in de drassige grond. Maar het veen droogt hierdoor uit en verdampt, waardoor de bovenste veenlaag verdwijnt. Dat pr..