"Het belangrijkste is nu dat de verzorging van de dieren gewoon door kan gaan. De dieren hebben eten, drinken en medische zorg nodig. De medewerkers en vrijwilligers werken in ploegendienst, zodat iedereen voldoende afstand van elkaar kan houden," aldus de beheerder

GEZELSCHAPSDIER Sommige asiels van de dierenbescherming merken momenteel dat in de huidige coronatijd meer behoefte blijkt te zijn aan een gezelschapsdier. Ook bij Dierentehuis Amstelveen was daar wel iets van te merken. "We kregen veel vragen van mensen die zich aanboden als pleeggezin voor een van onze dieren, omdat ze nu tijd over hebben. Het is voor ons echter niet haalbaar om dat te doen. Maar wel superlief natuurlijk dat mensen aan ons denken."

GEEN IMPULS Bij plaatsing van dieren, houdt het asiel ook rekening met het feit dat belangstellenden misschien na de coronacrisis weer minder tijd hebben om een dier te verzorgen. "Bij plaatsing van katten speelt dat iets minder, maar bij honden kan dat echt een probleem zijn. Die hebben dan ook nog steeds de aandacht nodig. Daarom vragen we goed door om te voorkomen dat mensen een huisdier als impuls aanschaffen, immers een huisdier is voor altijd.."

DIERENSPULLEN Ook in ander opzicht is te merken dat mensen nu meer vrije tijd dan anders hebben. Veel mensen zijn aan het opruimen geslagen in hun huis en het Dierentehuis krijgt nu regelmatig dierenspullen aangeboden ter donatie.

BESCHERMING Ook krijgt het asiel aanbiedingen van mensen die vrijwilligerswerk willen doen nu ze tijd over hebben. ''Daar zij we heel dankbaar voor, maar we nemen op dit moment geen nieuwe vrijwilligers aan. ''We willen het huidige clubje waar we mee werken beperkt houden ter bescherming tegen besmetting met het virus. We willen daarom momenteel niet teveel mensen binnen hebben. We doen alles om te zorgen dat wij niet ziek worden en de dieren kunnen blijven verzorgen."."

AFSPRAAK In verband daarmee kunnen belangstellende de opvang ook alleen bezoeken na het maken van een afspraak langskomen. Tot voor kort konden mensen die geïnteresseerd waren in een van de asieldieren gewoon langskomen tijdens de openingsuren, maar dat is nu voorlopig niet meer mogelijk. ''We laten minder mensen naar binnen en ontvangen per dagdeel ook maar maximaal twee bezoekers. Alles wordt nu zoveel mogelijk beperkt tot wat noodzakelijk is."  Verder geldt ook voor medewerkers en vrijwilligers dat ze minimaal anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden en bij verkoudheid of griepverschijnselen thuis moeten blijven. Dit alleen om de de veiligheid van betrokkenen en zorg voor de dieren te kunnen waarborgen.

Voor meer informatie over Dierentehuis Amstelveen: https://www.dierenbescherming.nl/dierenasiel/dierentehuis-amstelveen. Op de site is ook het actuele aanbod van asieldieren te vinden.

DIERENAMBULANCE Ook de Dierenambulance Amsterdam (die ook Ouder-Amstel in zijn werkgebied heeft) heeft voorzorgsmaatregelen genomen om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken en de continuïteit van de dienstverlening te waarborgen. Zo wordt er gewerkt met een minimale bezetting en is de dienstverlening beperkt (het gaat daarbij onder meer om het vangen van katten, het dragen van (grote) honden op een brancard en dergelijke. De medewerkers schudden ook geen handen en houden voldoende afstand. Ze betreden ook geen woningen, tenzij echt nodig; Overleden (huis)dieren worden nog wel gewoon opgehaald, maar overdracht vind plaats bij de voordeur. Verder worden mensen opgeroepen om zelf kleine zieke of gewonde dieren naar een dierenarts te brengen. (dit geldt niet voor grote vogels zoals zwanen, ganzen, reigers, aalscholvers en roofvogels.

Wie een hond heeft gevonden, wordt opgeroepen om zelf langs een dierenarts te gaan voor een chipcontrole. De Dierenambulance roept het publiek ook op om in dergelijke gevallen concat op te nemen via 020-626.2121, omdat de kans bestaat dat de eigenaar al heeft gebeld om de vermissing door te geven

Ten slotte kunnen kleine dieren kunnen in bijvoorbeeld een doosje bij de Dierenambulance aan Voorlandpad 2 in Amsterdam gebracht worden. Ze kunnen dan neergezet worden bij de voordeur (stenen trap kant Middenweg omhoog) en daarna moet even aangebeld worden zodat de centralist weet dat er een dier is gebracht. Overleden huisdieren kunnen uitsluitend na telefonisch overleg met de dienstdoende centralist worden gebracht;

Voor meer informatie over de Dierenambulance: https://www.dierenambulance-amsterdam.nl/