Museum Amstelland is gevestigd in een aantal voormalige Diaconiehuisjes aan de Kerkstraat in Ouderkerk en wordt volledig door vrijwilligers gerund. Officieel mag het museum volgens de richtlijnen van het kabinet met ingang van 1 juni al weer de deuren openen, maar het museum zit midden in een vernieuwingsproces en werkt aan de inrichting. Zo wordt in het weekend van 4 en 5 juni met onverslijtbare vloerfolie een oude landkaart van de Amstel over de gehele vloer van het museum aangebracht. Het gaat om en landkaart van Amstelland van Gerrit Drogenham uit circa 1720.

75 JAAR VRIJHEID Het museum pakt in juli de draad weer op met een expositie van een lokale kunstenaar. Het is nog niet bekend wie dat wordt, omdat het planning aangepast moet worden vanwege de sluiting sinds half maart. In de loop van augustus is ook de tentoonstelling  'Ouder-Amstel 75 jaar vrij' te zien. Deze tentoonstelling werd eerder uitgesteld wegens het coronavirus, maar een voorproefje van de expositie is wel al online te zien. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat basisschool-leerlingen voor de expositie 75-jarige inwoners zouden vragen hoe het is om 75 jaar in vrijheid te leven. Vanwege het coronavirus kon dat niet doorgaan en moesten volwassen de interviews doen. Maar toen dat klaar was, moest ook het museum de deuren sluiten vanwege het virus. De verhalen en foto's zijn nu in augustus te zien. 'Dat is een logisch moment, omdat er toen 75 jaar geleden officieel een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog," aldus Ad van Fessem, voorzitter van de stichting Vrienden Museum Amstelland. Hij doelt daarmee op de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. 

DROGE VOETEN De expositie over 75 jaar vrijheid is een van de tijdelijke exposities die het museum gaat houden naast de vaste thema-tentoonstellingen. Deze exposities waarmee het museum het verhaal van Amstelland wil vertellen, worden de komende tijd opgebouwd per diaconiehuisje. De eerste heeft het thema 'Droge voeten', waarbij wordt samengewerkt met het waterschap, een van de sponsors van het museum. 'Deze tentoonstelling is ook geschikt voor leerlingen van basisscholen. Er is onder meer een animatiefilm te zien van het droogmalen van De Ronde Hoep." In de expositie 'Arm en rijk' wordt en oude bedstee uit een van de diaconiehuisjes tegenover afbeeldingen van buitenplaatsen aan de Amstel gezet.  

BUITEN ONTDEKKEN Voor de kleine vaste tentoonstellingen geldt: binnen oriënteren en buiten ontdekken. ''Aan de exposities zijn ook excursies verbonden. Zo kan na het bezoek van de expositie ''Geloof in Amstelland' de protestantse Amstelkerk, de katholieke Urbanuskerk en de Joodse begraafplaats bezocht worden, die zich rond het museum bevinden. Wat dat betreft is de ligging uniek, ingeklemd tussen drie geloofsrichtingen. Het museum is zelf gevestigd in de voormalige diaconiehuisjes voor armenzorg van de Amstelkerk, dat ook weer van toepassing is op het thema Arm en Rijk. Aan deze expositie is een route langs buitenplaatsen aan de Amstel gekoppeld. In  het verlengde van de expositie 'De heeren van Amstel' kan een bezoek gebracht worden aan de Joodse begraafplaats waar het kasteel van de Heren van Amstel mogelijk gestaan heeft.  

AMSTELLAND SESSIES Door de wekenlange sluiting heeft het museum ook inkomsten misgelopen. Zo kon op 9 april de tweede editie van de Amstelland Sessies niet doorgaan Daar zou stichting Beschermers Amstelland een presentatie geven.  ''Dat was jammer want voor ons zijn die sessies voor de sponsorwerving belangrijk. We hopen daar binnenkort in aangepaste vorm weer mee te kunnen starten," aldus Van Fessem. Het museum is het afgelopen najaar met deze sessies gestart om sponsors te kunnen werven. De eerste sessie vond plaats in september 2019 en werd toen verzorgd door Waternet. 

RESERVEREN Als het museum komende zomer weer open gaat, moeten bezoekers overeenkomstig de richtlijnen van het rijk, eerst reserveren. Er kan vanwege de regel om 1,5 meter afstand te houden, maar een klein aantal bezoekers tegelijk naar binnen. Ook wordt er een looprichting ingesteld. 

Voor meer informatie over het museum: historischamstelland.nl/ontdekken/museum-ouder-amstel