Dat vertelt Monique Strack van Schijndel, communicatieadviseur van Participe Amstelland. De welzijnsorganisatie verzorgt de Financiële Cafés in Amstelland samen met Humanitas Thuisadministratie. Het Financieel Café kan onder meer helpen met het aanvragen van een WW- of bijstandsuitkering. Ook mensen die zich zorgen maken omdat ze hun vaste lasten niet kunnen betalen, of hulp nodig hebben bij het maken van betalingsregelingen zijn welkom. Dat geldt ook voor mensen die hun post zelfs niet meer open durven te maken omdat ze het overzicht kwijt zijn. 

CORONACRISIS "We hopen dat iedereen die hierbij hulp nodig heeft, de weg naar het Financieel Café weet te vinden. Door de coronacrisis is de vraag naar financiële hulp helaas toegenomen. Dat hebben we in Amstelveen gemerkt waar we vorige week weer met de Financiële Cafés zijn gestart. Mensen willen onder meer weten hoe ze WW kunnen aanvragen en waar ze eventueel recht op hebben," aldus de communicatieadviseur.  

OP AFSPRAAK Het Financieel Café in Duivendrecht was sinds half maart dicht. Participe stopte toen tijdelijke met alle activiteiten vanwege de landelijke maatregelen om verspreiding van het coronavirus af te remmen. Inmiddels zijn de regels weer wat versoepeld en begint alles geleidelijk weer op gang te komen, zo ook de Financieel Cafés. Voorlopig wordt er anders dan voorheen nog wel alleen op afspraak gewerkt.

PERSOONLIJKE GESPREKKEN Het Financieel Café in Duivendrecht werd op 4 oktober 2018 officieel geopend en bestaat inmiddels ruim anderhalf jaar. Het werd voor de sluiting wegens het coronavirus altijd goed bezocht. Anders dan de naam doet vermoeden is het geen echt café. "Het niet zo dat bezoekers met elkaar in gesprek gaan. Ze worden geholpen in persoonlijke gesprekken met hulpverleners,'' licht de communicatieadviseur van Participe toe. Dat gebeurt anoniem en er worden geen gegevens vastgelegd. Het Financieel Café biedt een laagdrempelige manier om mensen op weg te helpen bij hun privéadministratie. Ouderkerk kent geen Financieel Café maar inwoners met hulpvragen zijn ook welkom in Duivendrecht.   

Voor het maken van een afspraak kan dagelijks van 9.00 tot 12.30 uur contact opgenomen worden met Participe Amstelland via 020 - 5430430 optie 4.