De bekladding met de letters WLM, wat staat voor White Lives Matter, volgde kort op de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij, die elk jaar op de laatste woensdag van juni gehouden wordt. De bekladding is mogelijk een reactie naar de bekladdingen van beelden door Black Lives Matter-demonstranten. Dat gebeurde onder meer met het beeld van Piet Hein in Rotterdam en ook werd het Tropenmuseum bekogeld met verfbommen. Het gaat dan vooral om beelden van mensen die betrokken geweest zijn bij slavenhandel, of de koloniale overheersing van landen.

REACTIES Op sociale media werd er met onbegrip gereageerd op de bekladding. 

"Trieste gasten die dit doen! Kunnen we ajb allemaal weer normaal doen en elkaar accepteren voor wie en hoe we zijn, namelijk mensen (en hopelijk met een gezond verstand)!", zo reageert Carla. 

"Wat een trieste actie. Wat je ook vindt van bepaalde sprekers op demonstraties en de huidige discussies over andere standbeelden; waaraan verdient deze Elieser het om honderden jaren na zijn dood zo onteerd te worden? Schandalig", zo vind El.

"Hoe ver kun je zakken als je dit soort asociale dingen doet. Wat een walgelijke actie", zo schrijft Raymond.

"Treurig en onnodig Zeker als men de geschiedenis van Elieser niet kent", schrijft Kiki.

HERDENKING Er was gisteren een herdenking in kleine kring, het officiële moment is uitgesteld naar oktober. Stichting Opo Kondreman organiseert ieder jaar een boottocht vanaf Amsterdam naar de begraafplaats, in het kader van de herdenking van de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de Antillen 150 jaar geleden. Dit jaar kon de traditionele bijeenkomst vanwege coronamaatregelen niet doorgaan. Maar burgemeester Joyce Langenacker en wethouder Axel Boomgaars wilden het niet geruisloos voorbij laten gaan. Samen met Sergio Jong Loy en Bryan Slager van de vereniging Opo Kondreman maakten zij daarom een video om stil te staan bij deze dag. 

ELIESER Elieser was een man van Afrikaanse oorsprong. Hij kwam in 1610 als slaaf naar Nederland en overleed in 1629. Zijn graf is op begraafplaats Beth Haim. Elieser wordt jaarlijks herdacht door zowel de Surinaamse als de Joodse gemeenschap. De eigenaar van Elieser, De Pina, was een vooraanstaand lid van de joodse gemeenschap en een van de oprichters van Beth Haim. De (mogelijk vrijgemaakte) slaaf Elieser was Joods geworden en maakt zozeer deel uit van de familie De Pina dat, toen hij overleed, hij een plaats kreeg op de Joodse begraafplaats. Kijk voor meer informatie over Elieser op de website van Historisch Amstelland of kijk op Amsterdam-slavernij.nl.

Het beeld van Elieser is inmiddels weer schoongemaakt.