Naomi Heidinga

Vorige kandidaat Marian Hogenhout is benieuwd hoe ze de omslag naar een nieuw leven heeft gemaakt. Hoe was het om na zoveel jaar haar winkel van de hand te doen?

"Het moment zelf viel mee. De anderhalf jaar ervoor, dat was moeilijk. De reden van verkoop had te maken met mijn wens om te verbouwen. Dat ging echter niet op die locatie, daarom wilde ik een andere plek voor de supermarkt. Daar was ik al zes jaar mee bezig, maar het kwam maar niet van de grond. Toen kwam deze kans voorbij: een andere ondernemer wilde de zaak van me overnemen. Die kans heb ik gegrepen, ik vond het een goed moment. Ik werkte elke week zeventig tot tachtig uur in de winkel. Dat was ik gewend: het was een familiebedrijf, dus ik wist niet beter. We bestonden sinds 1884. Er was dus niet veel tijd voor andere dingen. Nu wel."

Hoe heb je de draad weer opgepakt?

"Het eerste half jaar heb ik overal nee tegen gezegd. Mensen wisten me wel te vinden, ik werd voor van alles gevraagd. Ik had echter even tijd nodig om bij te komen. Na dat half jaar ben ik meer gaan doen voor de Amstelkerk. Ik ben voorzitter van de diaconie. Daarnaast trof ik Margreet van Coeverden van Stichting Derde Wereld Hulp op mijn pad. Ze had toen een tijdelijke winkel aan de Dorpsstraat, in het voormalige Rabobankpand. We vonden dat de winkel een permanent plekje zou moeten krijgen. Ik heb de eigenaar benaderd of we een meer definitieve plek zouden kunnen krijgen. Dat lukte, we hebben ons eigen winkeltje afgetimmerd naast toen nog de Banq. De winkel kreeg de naam 'De Tulp', naar het weeshuis in India dat Margreet heeft opgezet. In september 2018 moesten we daar weg, de eigenaar wilde het pand leeg hebben. Via de burgemeester kwam het bericht dat de brandweer uit Ouderkerk zou vertrekken. Mede dankzij haar inspanningen konden we vanaf kerst in de voormalige kazerne terecht. In januari 2019 gingen we open. We kunnen in ieder geval tot juli van dit jaar blijven, hopelijk wordt ons contract daarna verlengd."

De kringloop draait inmiddels goed?

"Ja, we hebben nu zo'n 52 vrijwilligers. Die hebben we ook nodig: het is een grote winkel. Voor elk dagdeel zijn drie mensen nodig. In de praktijk staan mensen elke 14 dagen een dagdeel in de winkel. Ik sta inmiddels niet zelf meer in de winkel, maar ben actief op de achtergrond. Samen met drie anderen heb ik de dagelijkse leiding over de winkel. Omdat de winkel nu goed loopt, heb ik meer tijd voor andere dingen."

Zoals?

"Onder meer voor het sporten. Ik zwem, wandel en train met een personal coach. Na de verkoop van mijn winkel ben ik gezonder gaan leven. Ik ben vijftig kilo afgevallen, door een combinatie van bewegen en gezond eten."

Wat knap! Dan moet je veel discipline hebben...

"Als ik er echt voor ga, dan lukt me dat ook. Ik moet er nog een klein beetje af, en dat is wel lastig. Maar als ik het kan, moet iedereen het kunnen. Veel heeft te maken met gezonde voeding. In de voedingsleer is voor mensen nog veel winst te behalen, men weet er alleen niet veel van. Ik heb me verdiept in de materie, ben bezig met een cursus orthomoleculaire voeding."

Kun je voorbeelden geven?

"Door te kiezen voor gezonde voeding kun je bijvoorbeeld de kans op ziekten verkleinen. Als mensen alleen suiker al zoveel mogelijk zouden laten staan, zou dit hun gezondheid enorm ten goede komen. In plaats daarvan kun je bijvoorbeeld kaneel gebruiken, dit is een natuurlijke zoetmaker. Gember werkt ontstekingsremmend, dat zou je dagelijks moeten gebruiken. Kurkuma heeft hetzelfde effect. Verse knoflook heeft ook gezondheidsvoordelen."

Vanwege de coronacrisis is de kringloopwinkel dicht en de bezoeken vanuit de kerk zijn afgelast. Hoe ga je hiermee om?

"Vanochtend heb ik boodschappen gedaan voor mijn oudere zus. Ze durft het zelf niet goed te doen, vanwege haar leeftijd. En vanmiddag heb ik mensen gebeld waarvan ik weet dat ze alleen zijn. Zo wil ik de mensen het gevoel geven dat ze niet worden vergeten. Ook vanuit huis kun je van alles doen voor een ander."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Corina van Meerveld, ze werkte bij ons vanaf haar zestiende en werkt nog steeds als caissière bij de Plus. Kan ze meer vertellen over de gekte die er nu is, wat maakt ze mee?"