Dat ze niet op de markt mag staan, betekent niet dat ze niets te doen heeft. In tegendeel. "Ik snap nu dat mensen die met pensioen zijn zich afvragen waar ze ooit de tijd vandaan hebben gehaald om er ook nog bij te werken," verzucht ze. "Veel mensen vragen of je met dit of dat kan helpen. Leuk om daar ook eens tijd voor te hebben. Dat is eerlijk gezegd wel iets dat ik erin wil houden. Iets meer tijd voor andere dingen dan markt. Al ga ik ook nu nog twee of drie keer per week naar de markt. Ik kan het niet missen."

Hoe ben je in het vak gerold?

"Na het afbreken van mijn studie was ik op zoek naar werk. Peter, de trainer van het eerste elftal van de zondag, had een kraam op de Albert Cuypmarkt. Ik heb hem gevraagd of ik een keer mee mocht. Na die ene keer vond ik het zo leuk, dat ik nooit meer weggegaan ben. Twee jaar geleden heb ik de kraam van Peter overgenomen, en ben ik voor mezelf begonnen."

Wat maakt het werk zo leuk?

"De diversiteit. Je weet nooit hoe een dag verloopt, je ziet heel veel verschillende mensen. Naast mijn kraam heb ik een functie op de markt. Daarom ken ik veel mensen. Ik ga met iedereen goed om. Het onderhandelen over de prijs vind ik tevens een leuk onderdeel van mijn vak. Niet met klanten, maar bij de inkoop. Ik ben de hele dag lekker bezig."

Het lijkt me een druk bestaan, klopt dat?

"Ja, ik werk zes dagen in de week. Alleen zondag ben ik vrij. Ik ga bijna nooit op vakantie, in 2014 was de enige keer in achttien jaar. Wel ga ik af en toe een lang weekend weg, met Pasen of Pinksteren bijvoorbeeld. Je moet echt leuk vinden wat je doet, anders red je het niet op de markt."

Je staat het hele jaar door buiten.. hoe is dat in de winter?

"Op de kou kun je je kleden. Dat vind ik niet erg. Maar na een dag in de kou nog op visite moeten, dat is funest. Omdat je de hele dag buiten staat, word je eenmaal binnen snel rozig. Doordeweeks kan ik bezoek dan bijna wel wegkijken."

Wat is het leukste moment dat je hebt meegemaakt op de markt?

"Er zijn zowel leuke als mooie momenten. Bijzonder was het bezoek van koningin Beatrix in 2005. Dat was natuurlijk geheim, ze hadden tegen ons gezegd dat de burgemeester langs zou komen. We verkochten destijds ook souvenirs, met name Delfts blauwe beeldjes. Waaronder beeldjes van piemels. Voor de burgemeester wilden we die niet weghalen, dit soort dingen horen bij de stad. Uiteindelijk wilden we ze toch weghalen, maar toen kwam Beatrix eerder dan verwacht. De beeldjes zijn blijven staan. Mooi, en tegelijkertijd verdrietig is het wanneer we afscheid moeten nemen van een collega. Er is al twee keer een rouwstoet over de markt getrokken. Heel bijzonder."

Amsterdammers laten zich nog weleens kritisch uit over het aanbod van de Albert Cuyp. De markt zou zich teveel richten op toeristen. Hoe kijk jij daar tegenaan?

"Dat heeft met vraag en aanbod te maken. Er komen meer toeristen naar de markt, en hen wil men ook iets te bieden hebben. Het is een beetje een kip-ei discussie. Hoe meer toeristen er komen, hoe minder lokale mensen. Hoe minder lokale mensen, hoe groter het aanbod voor toeristen. Met mijn telefoonaccessoires heb ik ook Amsterdammers wat te bieden. En als ik ergens hoesjes kan vinden met drie kruizen erop, dan is het voor de toerist ook interessant."

Lees ook het vorige kettinggesprek: Plezier staat voorop voor Bob van der Velde

Je moet het nu noodgedwongen zonder de markt doen vanwege de coronacrisis. Valt dat je zwaar?

"Ik heb altijd gedacht: ik kan niet zonder de markt. De eerste week, anderhalve week vond ik lastig. Maar nu gaat het wel. Wanneer je eenmaal het marktvirus te pakken hebt, dan is het best moeilijk om afscheid te nemen. Al is het de vraag hoe het straks verder gaat met de markt. Ik moet nog wel dertig jaar werken. Of dat al die tijd op de markt zal zijn, is even afwachten."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Johan Kuin, bij hem kocht ik mijn eerste auto. Hij had eerst een garage hier in de buurt, maar moest verhuizen naar Noord. Ik ben benieuwd: mis je je oude plek, en zo ja, wat mis je het meest?"

Naomi Heidinga