Donderdagochtend, het is nog vroeg, maar Venise is al vol energie. “Ik vind het niet erg om vroeg af te spreken. Dat is een lekker begin van de dag.” Ze heeft geen afspraken, maar wil vandaag werken aan haar online platform. In de tuin is het nog heerlijk toeven, de bomen van de buren zorgen voor schaduw. Een van de katten heeft een plekje gevonden in de zon, de ander komt nieuwsgierig een kijkje nemen.

Wat voor danslessen geef je?

“Ik ben allround opgeleid. Ik geef in diverse dansstijlen les, zoals hiphop, modern, musical en ballet. Of het nu urban is of klassiek, ik vind beide leuk om te geven. Het lesgeven doe ik bij verschillende dansscholen, waaronder DCF. Daar ben ik zelf als klein meisje begonnen. Ik ken veel mensen in Ouderkerk, dat voelt daarom als mijn community. Omdat ik allround ben opgeleid is er niet één discipline waarin ik uitblink; maar ik kan bij allemaal op een lekker niveau meekomen.

Waarom heb je ervoor gekozen om danslerares te worden?

“Ik heb een hbo opleiding uitvoerende dans gedaan. Naast deze opleiding kon je tegelijkertijd een bachelor halen om les te mogen geven. Dat heb ik gedaan. Het is een goede combinatie: uitvoerend dansen en lesgeven. En het is leuk om te doen.”

Je geeft les aan kinderen en volwassenen. Zit er verschil in hoe ze leren?

“Volwassenen hebben eerder het idee dat ze iets niet kunnen. Maar bij de groepen die ik lesgeef, gaat dat steeds makkelijker. Ook al lijkt iets lastig in het begin, ze hebben inmiddels het vertrouwen dat ze het wel gaan leren. Bij kinderen geldt dat je per leeftijdsgroep een andere aanpak nodig hebt. Dat heeft niet alleen te maken met hun spanningsboog, maar ook met hun motorische ontwikkeling. Soms is het lastig om kinderen uit te dagen om aan hun pasjes te werken. Als ze iets een keer hebben gedaan, denken ze het al te kunnen, ongeacht hoe het eruit ziet. Dat is voor mij een uitdaging: hoe maak je de les leuk en uitdagend, waarbij ze niet alleen plezier hebben, maar ook de techniek leren?”

Je bent tevens freelance danser. Je wordt dus ingehuurd voor dansklussen?

“Ja, al staat dat al een tijdje op een laag pitje. Niet alleen door de coronacrisis, waardoor de dans- en evenementensector hard wordt geraakt, maar ook vanwege een blessure. Twee jaar geleden heb ik een ongeluk gehad tijdens een optreden. Ik deed mee aan een soort illusieshow. We zaten met meerdere dansers in een object. Dat viel van het podium. Ik liep daarbij een blessure op aan mijn arm. Ik ben inmiddels twee keer geopereerd en ben nog steeds bezig met mijn herstel. Ik kan mijn arm niet volledig bewegen.”

Dat lijkt me niet makkelijk, om daarmee om te gaan..

“Ik werk nog steeds aan mijn herstel. Het is dus nog niet definitief. Af en toe probeer ik een klus binnen te slepen, maar ik kan nog niet volle bak gaan dansen. Dus ik moet wel zeker weten dat het kan en dat men ook tijdens de repetitie voorzichtig aandoet met de dansers. Natuurlijk is het balen dat ik nu niet voluit kan dansen, daar heb ik het al die jaren voor gedaan.”

Wat betekent dansen voor jou?

“Dansen is niet iets wat je van de een op de andere dag doet. Een carrière in dans vraagt om hard werken, het is iets waar je je leven lang mee bezig bent. Ik ben danser, het is een deel van mijn identiteit. Wat voor dag je ook hebt gehad, als je eenmaal in de repetitieruimte bent, ben je alleen met het dansen bezig.”

Kun je leven van het dansen?

“Ja, en in combinatie met het lesgeven kan dat goed. Al wordt lang niet alle tijd die ik daarin steek, betaald. De voorbereiding voor de lessen doe ik in mijn eigen tijd. Daarnaast doe ik ook andere dingen: ik ben tevens personal trainer. Ik geef mensen les en heb een online platform met tips voor mensen om in shape te komen.”

Hoe ben je de coronatijd doorgekomen?

“Bij DCF ging het goed, we hebben vrij snel besloten om onze danslessen online te geven. Maar van sommige dansscholen hoorde ik niets meer. Ook al had ik minder werk, toch was het niet rustiger. Het was drukker, mede door de steeds veranderende regelgeving. Daardoor voelde het voor mij chaotischer. Van videolessen mochten we op een gegeven moment weer lesgeven, alleen dan niet in de studio maar buiten. Dansen op gras is echter heel anders dan in de studio. En bij de videolessen kon iedereen meedoen, dus heb je telkens een andere groep. Je kon dus niet echt door bouwen op een voorgaande les. Na de zomer zullen we waarschijnlijk weer in de studio kunnen dansen.”

Hoe heb je deze periode ervaren?

“Waar sommigen verzuchtten welke Netflixserie ze nu weer moesten kijken, heb ik het niet rustiger gehad. Ik heb bijvoorbeeld tijd besteed aan mijn platform en alvast voorwerk gedaan voor een magazine dat ik samen met mijn vader uitgeef. Zo heb ik onder meer over vormgeving geleerd. De afgelopen tijd bood dus ook kansen om tijd aan andere zaken te besteden of nieuwe vaardigheden te leren.”

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Rob van Schaick. Hij is chef. Hoe heeft hoe hij de coronaperiode ervaren en heeft deze hem geïnspireerd tot nieuwe culinaire ideeën?" 

Naomi Heidinga