Het coronavirus gooide behoorlijk roet in het eten bij velen. Ook bij Saskia en haar gezin. Al had het thuisblijven toch zo zo’n voordelen. "We hadden veel meer tijd en het gevoel alsof het leven veel langzamer ging. Hierdoor hadden we veel meer rust om bezig te zijn met wat we echt belangrijk vinden. Ik las veel luisterboeken over duurzaamheid in de tuin, we nemen de tijd om uitgebreid lokaal boodschappen te doen.”Corona heeft mijn challenge geholpen en makkelijker gemaakt. "Het was nooit saai en het chaotische gevoel van thuiswerken en tegelijk thuisonderwijs geven hield maar kort aan. De coronatijd heeft mij onder meer doen beseffen dat we veel minder nodig hebben en dat de tijd nemen om biologische streekproducten te zoeken bij lokale ondernemers, hét uitje van het weekend kan zijn. Ook had ik minder prikkels van buitenaf, waardoor ik een opgeruimder hoofd had. Mijn challenge ging mij daardoor makkelijker af."

WAARDERING Dat veel mensen nu weer hun 'oude' leven oppakken, vindt ze jammer. "Ik ging dat huiselijk toch wel erg waarderen. Het Amstelbad, KEK, en andere lokale dingen, allemaal waren ze dicht. Dat heb ik wel heel erg gemist, maar die vanzelfsprekendheid dat iedereen thuis was voor een praatje, en de kinderen altijd thuis waren om met elkaar te spelen, die mis ik nu weer. Iedereen lijkt weer druk en eropuit. Coronatijd heeft er wel voor gezorgd dat mensen dingen zijn herwaarderen, denk ik."

DUURZAAM "Ik heb naast het niks nieuws kopen, ook de regel dat dingen die ik wel nieuw moet kopen (zoals verzorgingsproducten, etc.), ik kies voor de meest duurzame optie. Dat was wel even omschakelen in het begin, maar dat gaat nu steeds beter. Het was veel uitzoekwerk, en vroeg veel discipline. Als iets bijna op is, moet je echt nadenken: 'dit moet ik bestellen bij die duurzame webshop'. Je moet dus wel vooruit plannen."

KRINGLOOP Niets nieuws kopen gaat haar ogenschijnlijk makkelijker af. "Dat vind ik nog wel het makkelijkste van alles. Kringloopwinkels zijn mijn favoriete plekken, hier in de regio zit je daar uitstekend voor. Veel kringloopwinkels in de buurt, zowel in Ouderkerk, Amstelveen maar bijvoorbeeld ook in Naarden, op nog geen 15 minuten van Ouderkerk. Dit is één van de mooiste kringloopwinkels van het land! Dat heb je niet overal in Nederland. Wat ik nu wel erg gemist heb dit jaar zijn de evenementen zoals de kofferbaksale bij de plas, de XXL kinderbeurs in Duivendrecht in maart, en de rommelmarkt op Koningsdag. Wel heb ik online via diverse lokale facebookgroepen veel tweedehands spullen kunnen vinden, waaronder ook erg leuke tweedehands kindercadeautjes. Juist speelgoed verdient het om een tweede leven te krijgen."

Lees ook: Een jaar lang niets nieuws kopen; Saskia gaat de uitdaging aan.

ANDERS Saskia merkt dat veel mensen om haar heen anders zijn gaan consumeren, sinds zij haar challenge begonnen is. "Ik krijg van veel dorpsgenoten, moeders van school etc. te horen dat zij ook na zijn gaan denken over hoe zij leven en welke dingen duurzamer kunnen. Ik vind het erg leuk om te horen dat mijn challenge daaraan bijgedragen heeft. Dat had ik van te voren niet gedacht."

EN NU VERDER Haar duurzame challenge ging niet altijd van een leien dakje, maar daar is ze inmiddels doorheen. "Ik ben mijzelf af gaan vragen of ik niet teveel door sloeg in het aanmeten van een duurzame lifestyle. Ik merk wel dat het helpt om het stap voor stap te doen en niet teveel in een keer te willen.

Tot slot wil Saskia iedereen oproepen om wat vaker voor het huiselijke te kiezen. "Ouderkerk is zo mooi, deze lente heeft wel bewezen hoe mooi het hier is! Dus waarom altijd alles volplannen en weg?!"

Meer lezen over Saskia's challenge? Kijk voor haar verhaal en andere tips op www.thegreenlist.nl.

Mariëlle Tukker