We spraken haar al eens eerder. In het begin van dit jaar, toen nog het pre-corona tijdperk, vertelde Saskia al over haar plannen van dit jaar. Terugkijkend op dit jaar is ze optimistisch. “Het is heel erg goed bevallen en het heeft echt mijn ogen geopend. Ik heb op een andere manier leren consumeren, ik heb leren onthaasten en kan nu genieten van de zoektocht naar unieke tweedehands items. En een mooi bijkomend voordeel is dat mijn huis en kledingkast ook veel gezelliger en authentieker zijn geworden met alle leuke dingen die ik in de kringloop gevonden heb, veel items in mijn kledingkast zijn vervangen door ‘tweedehands’. Het is zo leuk om daar echt naar op zoek te gaan, die zoektocht naar dat ene leuke kledingstuk, mijn kledingstijl is echt veranderd. Hier ga ik echt mee door in 2021, niet zozeer met de challenge, maar wel met de 'kringlooplifestyle’."

TWEEDEHANDS TIPS Die 'kringlooplifestyle' is nu, met de harde lockdown die het kabinet maandag aankondigde, weer wat moeilijker geworden de komende periode. Toch geeft ze tips hoe je dit zelf nu ook al makkelijk kan toepassen.

"De lokale Facebook-groepen zijn top, zoals: Ouderkerk Yard Sale (OYS), Amstelveen Yard Sale, Amstelveen Mamas Buy/Sell/Swap/Donate, 020 Vraag en Aanbod etc. Hier kan je vaak dichtbij huis leuke dingen scoren voor een schappelijke prijs. Mijn tip: Begin je zoektocht eens niet op die standaard webshop, maar kijk eerst of er om je heen nog leuke dingen te koop staan. Ook kindercadeautjes bijvoorbeeld, die zijn tweedehands vaak een stuk goedkoper en hebben vaak echt de wow-factor. Sinds ik dit tweedehands koop, scoor ik de mooiste dingen en vaak, voor veel minder geld."

Daarnaast is er natuurlijk nóg een lokale verkoopsite. "Onderschat de lokale kracht van Marktplaats niet. Wij vonden via Marktplaats een kinderfiets bij onze achterburen. Er staan heel veel leuke dingen dichtbij te koop, die je anders niet zo snel tegen zal komen."

NA CORONA? Als deze lockdown voorbij is, kan Saskia niet wachten om weer op zoek te gaan naar lokale kringloopvondsten (uiteraard met alle veiligheidsvoorschriften in acht). 

Leuke plekken zijn volgens haar: 
- Amstelveen Boemerang: ze hebben twee locaties met een helemaal gericht op kleding.
- Rataplan in Diemen is heel mooi met twee etages. En deze kringloopwinkel is gewoon op zondag open!
- De Kringloper in Naarden: deze heeft zelfs twee etages. Naarden klinkt ver maar is 14 minuten van Ouderkerk met de auto
- Mijdrecht, Uithoorn, Ceres Aalsmeer zijn mooie kringloopwinkels in de regio!
- De Tulp in Ouderkerk is een relatief kleine kringloopwinkel, maar ideaal als je snel even iets nodig hebt. Zo gingen wij op Sinterklaasavond kaasfonduen. We kwamen er last minute achter dat we geen geschikt pannetje hadden. Toen hebben we voor 2 euro een chocolade fonduepannetje daar gescoord.
- De allerleukste tweedehands shopervaring vind ik het Kleverpark Festival in Haarlem. Helaas ging het dit jaar niet door, maar hier vind ik elk jaar de mooiste kleding voor het hele gezin op de rommelmarkt. Dit wordt altijd in mei gehouden.

CIRCULAIR Via haar 'Buy noting new challenge' wil Saskia ook onder de aandacht brengen dat het meer is dan alleen tweedehands. "Er zit meer achter, het draait allemaal om een wereld zonder afval en verspilling. Zo hebben mijn man en ik deze zomer ons interieur een restyling gegeven, uiteraard geheel in stijl van mijn challenge. Toen hebben we bijvoorbeeld een aantal nieuwe bloempotten gekocht, gemaakt van oude autobanden. Ook dat is circulair! En uiteraard hoef je niet alles te kopen: je kunt ook dingen ruilen, lenen of leasen bijvoorbeeld. Het lenen van boeken in een bibliotheek of het huren van een smoking voor een gala is al helemaal ingeburgerd. Waarom geen wasmachine leasen als de oude kapot gaat? Er zijn duurzame ondernemers die dat al aanbieden! En vaak is een nieuwe leasen duurzamer omdat deze modellen energiezuiniger zijn. Gelukkig is in mijn challenge jaar niets groots stuk gegaan en heb ik zo’n grote keuze niet hoeven te maken."

Ga bij jezelf na, heb je echt het allernieuwste model met de nieuwste snufjes nodig?

REFURBISHED Daarnaast stipt Saskia ook de refurbished elektronica aan. Dit is echt de hobby van mijn man. David zegt altijd: "Ga bij jezelf na, heb je echt het allernieuwste model met de nieuwste snufjes nodig? Als je dat niet per se nodig hebt, dan kan refurbished heel interessant zijn.” Refurbished betekent eigenlijk een tweedehands telefoon of laptop kopen, die is opgeknapt en weer als nieuw wordt verkocht (vaak met garantie!). Niet het nieuwste merk, maar wel bijna nieuw dus. Goede timing is belangrijk om een mooie tweedehandsje voor een goede prijs op de kopte tikken. Vaak zie je dat als een merk een nieuw model lanceert, de gadgetfreaks hun model proberen te verkopen omdat ze het nieuwste willen hebben. Dat is het moment om het tweedehands model van hen over te nemen. Opvallend genoeg heeft de lancering van een nieuw model dus ook alles te maken met timing van de aankoop van een tweedehands model.

Als laatste geeft Saskia mee: “Ik kan een buy nothing new lifestyle iedereen aanraden. Ik kijk erop terug als de ultieme mindfulness-oefening. Het heeft mij veel mooie hoogtepunten gebracht in toch wel een somber jaar. Ik heb geleerd om op een andere manier te consumeren, anders naar spullen te kijken en het shoppen in het tweedehands circuit geeft mij veel plezier. Omdat ik met mijn blogs en vlogs campagne voer voor een kringloop-lifestyle heb ik ook geleerd dat er al veel mensen in de regio (en in heel Nederland) bezig zijn met een vorm van duurzaam leven. Deze mensen (virtueel) leren kennen en tips uitwisselen, had ik voor geen goud willen missen.”

Wil je meer tips om zelf ook een ‘kringlooplifestyle’ te beginnen? Neem dan eens een kijkje op www.thegreenlist.nl of volg haar op Instagram.com/thegreenlist.nl.