Zbyszek Barczyk heeft al ruim 25 jaar een dierenartsenpraktijk aan de Rijksstraatweg in Duivendrecht, maar hij gaat er binnenkort mee stoppen. Hij staat aan de vooravond van zijn pensionering en moet een knieoperatie ondergaan waardoor hij een tijd uit de running zal zijn. Daarom ging hij op zoek naar een opvolger om zijn praktijk voor kleine huisdieren voort te zetten. Dierenarts Mechteld Jansen las zijn oproep en raakte direct enthousiast. Ze kende de praktijk een beetje omdat ze er eerder als eerste baantje na haar studie Diergeneeskunde een week als waarnemer gewerkt heeft. Ze ging bij Zbyszek langs, Chris was daarna ook heel enthousiast en ze besloten om als maatschap de praktijk over te nemen. 

NIEUWE APPARATEN Per 1 juni gaan ze van start met diverse vernieuwingen. ''We geven de kliniek een opfrisbeurt en er komen diverse nieuwe apparaten. Zo gaan we bloedonderzoek in eigen huis doen. Dat hoeft dan niet meer naar het laboratorium opgestuurd te worden, zodat de uitslag sneller bekend is," vertelt Chris Blok. "Ook komt er een digitaal röntgenapparaat en een echo-apparaat, zodat we klanten minder snel voor onderzoek hoeven door te sturen." 

RUIMERE OPENINGSTIJDEN Ook gaan de twee de openingstijden verruimen. ''We gaan doordeweeks open van 8.30 tot 20.00 uur en op woensdag tot 21.00 uur  Daarnaast gaan we ook op zaterdag open van 10.00 tot 15.00 uur." Dat Chris en Mechteld daardoor  lange dagen gaan maken, vinden ze geen probleem. "Dat zijn wel wel gewend," vertelt Chris. ''We zijn ook blij dat we assistente Inge kunnen behouden voor onze praktijk. Zij is voor veel mensen al vijftien jaar het vaste gezicht van de praktijk in Duivendrecht." Daarnaast hebben de twee een andere assistente aangetrokken waarmee ze eerder hebben gewerkt, en is er een invalkracht. 

ROLLERCOASTER Bij het maken van de plannen gooide het plotseling opduikende coronavirus eerder dit jaar wel roet in het eten. We zijn sinds eind november met de overname bezig. 'Eind januari vonden de eerste gesprekken met de bank plaats, maar toen kwam het coronavirus er ineens tussendoor. We kwamen in een soort rollercoaster terecht, maar hebben de plannen wel doorgezet. Barczyk wilde van de praktijk af en hij kon het ook als woonruimte verkopen. We konden dus niet wachten." Twee weken geleden ging de bank akkoord en konden de twee verdere stappen zetten. "Voor Barczyk is het ook fijn dat wat hij de afgelopen jaren heeft opgebouwd, voortgezet kan worden. We zijn nu van alles aan het regelen, want de nieuwe start nadert," vertelt Chris.

CORONA Vanwege het coronavirus zijn in ieder geval de eerste periode wel enkele aanpassingen noodzakelijk. "We wilden ook 's avonds een inloopspreekuur houden, maar dat kan nu niet omdat het dan te druk wordt in de wachtruimte. Dus wel gaan nu eerst alleen op afspraak werken. Verder mag er maar een eigenaar mee naar binnen, die zijn of haar dier dan af moet geven bij de assistente. De  anamnese (vraaggesprek met de dierenarts over klachten van het dier) vindt vervolgens op afstand plaats. Dat kan bijvoorbeeld door de geopende deur van de praktijkruimte. Ook gaan we voor bescherming plexiglas plaatsen." 

"Verder zijn we voor alle zorg geopend, uiteraard met in acht name van de voorzorgsmaatregelen rondom corona. We verwachten niet dat corona binnen een paar weken voorbij zal zijn en ook de preventieve zorg kan niet maanden/jaren uitgesteld worden. Bovendien kan dat weer tot andere problemen en ziekte-uitbraken leiden wanneer dieren niet meer gevaccineerd worden," vult Mechteld aan.

Uit ervaringen bij hun huidige praktijk weten ze dat het coronavirus baasjes er niet van weerhoudt om met hun dier naar de dierenarts te gaan. "Het is zelfs iets drukker, doordat veel mensen nu meer thuis zijn en eerder zien als hun dier wat mankeert. En ze hebben nu ook meer tijd om naar de dierenarts te gaan."

HECTISCHE PERIODE Chris en Mechteld hebben niet alleen vanwege de perikelen rond het coronavirus een hectische periode achter de rug. Mechteld is in februari net bevallen van haar tweede kind en Chris was in maart nog op vakantie in Mexico en moest toen afwachten of ze terug naar Nederland kon. Nu zitten ze midden in de voorbereidingen om hun nieuwe praktijk te openen en enthousiast aan de slag te kunnen gaan.

De naam van praktijk aan Rijksstraatweg 5 blijft Dierenkliniek Duivendrecht en ook de website, de Facebook-pagina en het telefoonnummer blijven hetzelfde (020 695 0700). Het e-mailadres is wel gewijzigd. Het nieuwe adres is Info@dierenkliniek-duivendrecht.nl