Alle filialen van de OBA waren sinds 13 maart gesloten vanwege de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Premier Mark Rutte maakte vorige week bekend dat bibliotheken met ingang van 11 mei hun deuren weer voor publiek mochten openen. Wel moesten ze maatregelen nemen zodat bezoekers 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden. Voor veel bibliotheken kwam deze aankondiging als een verrassing. Ze hadden nog niet verwacht nu al weer open te mogen en moesten eerst de nodige voorbereidingen treffen om weer de deuren te kunnen openen.

VIJF FILIALEN Ook de OBA-filialen gingen daarom niet direct op 11 mei openen. De eerste vestigingen openden woensdag 13 mei.de deuren. Het gaat om vijf filialen in Amsterdam: Banne, Javaplein, De Hallen, Osdorp en Bijlmerplein. Vanaf 19 mei wordt dat stapsgewijs uitgebreid naar meer vestigingen.

BEZORGSERVICE Inwoners van Ouder-Amstel blijven vooralsnog aangewezen op de vervangende services die de OBA biedt. Zo is voor leden van 67 jaar en ouder de OBA Bezorgservice in het leven geroepen. "Daar wordt veel gebruik van gemaakt," meldt Roeline Schep, medewerker Educatie & Programmering van OBA Zuidoost/OuderAmstel. Leden van 67 jaar en ouder die regelmatig boeken bij de bibliotheek leden, worden door de bibliotheek gebeld en gevraagd naar hun leesvoorkeur. Vervolgens stellen OBA-medewerkers een gevarieerd pakket van 5 boeken samen dat thuis bezorgd wordt. "Het is dankbaar werk om iets van deze groep te kunnen betekenen," aldus Roeline Schep.

AFHAALSERVICE Voor andere leden heeft de OBA de Afhaalservice in het leven geroepen. Zij kunnen een voorkeuren voor bepaalde genres aangeven op een online formulier. Op basis hiervan stellen bibliotheekmedewerkers een pakket met 5 boeken samen. De aanvragers kunnen op het formulier in welke van de daarvoor geopende filialen in Amsterdam zij het pakket willen afhalen. Dat kan onder meer in het filiaal Reigersbos in Zuidoost. Als het pakket daar klaar ligt krijgen de aanvragers een mailbericht dat ze de boeken af kunnen komen halen.   

THUISBIEB De bibliotheek biedt daarnaast een digitaal aanbod met onder meer e-books en luisterboeken. Daarnaast is ook voor niet-leden de ThuisBieb beschibaar. Met de ThuisBieb willen alle bibliotheken van Nederland iedereen die thuiszit een hart onder de riem steken én een mooie leeservaring bieden in deze tijd.