Dianne Zuidema is sinds het begin van dit theaterseizoen directeur van de schouwburg. Zij volgde Dominique Deutz op die na ruim 23 jaar vanwege pensionering in juni afscheid nam. Zuidema had zich haar eerste seizoen in Amstelveen uiteraard heel anders voorgesteld dan hoe het nu uitpakt vanwege de coronacrisis.

Op 12 maart werd het theater voor het eerst geconfronteerd met de gevolgen van de maatregelen om verspreiding van het coronavirus af te remmen. Tijdens een persconferentie maakte het kabinet bekend dat bijeenkomsten met meer dan honderd bezoekers per direct verboden werden. "Wij hadden die avond nog een voorstelling met minder dan honderd bezoekers staan, dus die hebben we door laten gaan. Maar als snel werd duidelijk dat we andere voorstellingen af moesten gelasten of moesten verplaatsen."

De schouwburg sloot tijdelijke de deuren en die sluitingsperiode werd verlengd toen het kabinet op 23 maart de maatregelen aanscherpte en bekendmaakte dat alle samenkomsten tot 1 juni verboden zijn. Komende dinsdag moet duidelijk worden hoe dat daarna verder gaat, maar zeker is wel dat we niet direct teruggaan naar de normale situatie.

NIEUW THEATERSEIZOEN Dat heeft grote gevolgen voor de voorbereiding van het nieuwe theaterseizoen. ''Het heeft op dit moment dan ook niet veel zin om een brochure uit te brengen. We weten nu nog niet zeker wanneer we weer open kunnen gaan en we weten niet welke voorstellingen door kunnen gaan."

Dat komt onder meer doordat de coronacrisis grote financiële gevolgen heeft voor de vrije producenten die voor een groot deel van het theateraanbod op de regionale podia zorgen. Ze komen niet in aanmerking voor de noodsteun die het kabinet aan gesubsidieerde culturele instellingen biedt. Zonder verruiming van kredietmogelijkheden door het rijk dreigt een deel van deze producenten om te vallen.

VERSCHRALING AANBOD Een ander probleem vormt de overschakelingen op de 1,5 meter-maatschappij. ''Voor de grote zaal betekent dat dat we maar 26 procent van de capaciteit zouden kunnen gebruiken: 176 van de 670 stoelen. Dat beperkt de mogelijkheden wat je daar rendabel aan voorstellingen neer kunt zetten. Maar ook wat op toneel kan gebeuren wordt beperkt, toneelacteurs kunnen moeilijk 1,5 meter afstand houden en bij dansvoorstellingen gaat dat al helemaal niet. Daardoor zal het aanbod verschralen. Alleen cabaretvoorstellingen met één man of vrouw op het podium zouden door kunnen gaan."

Ook in de andere zalen in de schouwburg zou de capaciteit verkleind moeten worden om aan de 1,5 meter-regel te kunnen voldoen. In de kleine zaal zouden nog maar 70 van de 240 stoelen gebruikt kunnen worden en in de filmzaal 50 van de 100. "Het is maar de vraag wat je daar nog rendabel kunt brengen."

BEDRIJFSVOERING Inkrimping van bezoekersaantallen brengt ook problemen voor de bedrijfsvoering van het theater met zich mee. "We halen onze inkomsten naast een deel van de opbrengst van de kaartverkoop ook uit het horeca-gedeelte. Minder publiek betekent minder inkomsten, terwijl de personeelsbezetting hetzelfde blijft. Dus je met je afvragen of dat financieel wel uit kan."

Dat nog afgezien van de vraag of het bijwonen van een voorstelling in een half lege zaal nog wel een ontspannen avondje uit kan zijn. "We denken erover om de stoelen die niet gebruikt kunnen worden af te dekken met hoezen, maar dat ziet er natuurlijk wel echt anders uit dan normaal."

CHOREOGRAFIE En dan moeten ook nog een oplossing gevonden worden voor de entree en de foyer waar bezoekers ook 1,5 meter afstand van elkaar moeten kunnen houden. "Dat vereist een hele choreografie op zich," stelt Dianne Zuidema.

Ze hoopt dan ook dat het theater na de zomer zonder deze beperkende maatregelen weer van start kan gaan. "Maar dat hangt allemaal af van de exit-strategie voor de corona-aanpak van het kabinet."

GROTE CRISIS Ook zonder 1,5 meter-beperkingen gaat er echter een hoop veranderen in de theaterwereld, verwacht Zuidema. "De naweeën gaan we nog lang voelen in de kunst- en cultuursector. Er zit een grote crisis aan te komen en het aanbod zal voor een langere periode onder het normale peil zijn."

Ze is dan ook blij met de steun die de schouwburg krijgt van de gemeente Amstelveen. "We hebben goed contact met de ambtenaren, de politiek en de wethouder. We zijn blij met de betrokkenheid en verheugd met de aankondiging dat we in aanmerking komen voor het noodfonds van de gemeente." Het publiek hoeft volgens haar dan ook niet bang te zijn dat Schouwburg Amstelveen om gaat vallen.

BROCHURE Het is blijft echter een moeilijke tijd. ''Na het verschijnen van de brochure verkopen we normaal gesproken 60 procent van de kaarten. Het is afwachten hoe dat nu zal gaan en hoe snel het publiek weer terugkomt. We hebben nu het idee om na de zomer een brochure uit te brengen zodra er meer duidelijk is. Misschien doen we dat ook in twee delen; met eerst een brochure voor het eerste deel van het seizoen en daarna een voor de andere helft. Maar we gaan ook andere kanalen zoeken om het publiek te bereiken."

Het is vanwege de coronacrisis momenteel niet echt een leuke tijd om theaterdirecteur te zijn. "Ik had me het begin in Amstelveen wel anders voorgesteld. Gelukkig kan ik rekenen op een goed team met kennis en ervaring. Ik ben blij met de manier waarop ze deze crisis te lijf zijn gegaan."