Half maart moest ook het Poppentheater vrij abrupt de deuren sluiten vanwege de maatregelen om verspreiding van het coronavirus af te remmen. Zondag vindt er voor het eerst sindsdien weer een voorstelling plaats in het theater aan de Wolfert van Borsselenweg. De Sesamstraat-acteurs Renee Menschaar en Arjan Smit brengen dan tweemaal de voorstelling 'Wie heeft de vijver leeggehaald' voor kinderen vanaf 3 jaar. Vanwege de beperkingen die er nog gelden, mogen er per keer maximaal dertig bezoekers naar binnen in de zaal. Daar is normaal gesproken plaats voor 130 bezoekers. "We richten de zaal zo in dat kinderen bij hun ouders kunnen zitten. Kinderen van die leeftijd hebben daar vaak nog wel behoefte aan. Het is dus niet zo dat kinderen voorin en ouders achterin moeten zitten," aldus Schuuring. 

MENEER B. In het laatste weekend van juni brengt Studio Dondersteen tweemaal de voorstelling 'Meneer B. vliegt naar de maan' voor kinderen vanaf 4 jaar. "Er zou eerst maar één voorstelling zijn op zondag 28 juni, maar omdat een zaal met maar dertig plaatsen snel is uitverkocht, is er 's middags nog een," licht de directeur van het Poppentheater toe. 

VERSCHOVEN Doordat het theater in maart plots dicht moest, kwamen ook de geplande voorstellingen te vervallen. ''Waar dat kon, heb ik die door kunnen schuiven naar het najaar. Het nieuwe seizoen begint nu al half augustus. En we hebben straks ook in de hele herfstvakantie voorstellingen, terwijl we dat normaal maar op enkele dagen doen."  

BEZOEKERSAANTALLEN Het theater heeft nu net als andere culturele instellingen nog wel te maken met beperkende maatregelen vanwege het coronavirus. Nu mogen er maximaal nog maar dertig bezoekers naar binnen, met ingang van juli wordt dat verruimd naar honderd. Maar omdat bezoekers wel 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden, betekent dat voor het Poppentheater dat in de praktijk maximaal 54 bezoekers toegelaten worden. Vanwege het beperkte besmettingsrisico bij kinderen wordt nog onderzocht of kinderen daarbij ook meegeteld moeten worden. Als dat niet hoeft, zou voor het Poppentheater meer mogelijk worden. "Het is dus afwachten hoe dat verder gaat." Vanwege alle nog bestaande onzekerheden is het programma voor het nieuwe seizoen anders dan in voorgaande jaren nog niet gepresenteerd.  "Dat hebben we even 'on-hold' gezet," vertelt Schuuring.

CORONAPROOF De afgelopen tijd is gebruikt om op te ruimen, schoon te maken en om het theater coronaproof te maken. ''We hebben de laad- en loosruimte opgeknapt en geschilderd en hebben daar een extra uitgang gemaakt, om bezoekersstromen te kunnen spreiden. Verder hebben we schermen geplaatst bij de kassa en is er een veilige looproute aangebracht." 

VERHUUR Belangrijk voor de inkomsten van het Poppentheater is dat ook de verhuur van de zaal aan externe partijen weer op gang gaat komen. ''We hebben inmiddels twee scholen die de eindmusical van groep 8 bij ons brengen." Normaal is het einde van het seizoen de drukste periode voor verhuur van de zaal voor allerlei eindpresentaties. Dat levert naast de huur ook inkomsten uit de horeca na afloop op. Door de sluiting vanwege de coronamaatregelen liep het theater deze inkomsten mis. "We kwamen wel in aanmerking voor de 4000 euro steun vanuit de TOGS (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren). Daarmee konden we het verlies gelukkig wel weer voor een deel inlopen. We zijn geen grote organisatie met veel personeel zoals de schouwburg. dan praat je over hele andere bedragen. Wij zijn kleiner en werken met vrijwilligers."

ZOMERVOORSTELLINGEN Het Poppentheater wordt ook gesteund door de gemeente. "Daar hebben we fijne contacten mee. De gemeente heeft ons gevraagd of het voor ons haalbaar is om ook in de zomerperiode nog iets te doen. Veel mensen gaan niet op vakantie en dan is het fijn om iets dicht bij huis te kunnen doen. Ik denk er nu over om in de drie laatste weekenden van juli per week een voorstelling voor verschillende leeftijdscategorieën te organiseren. De eerste week een 'after breakfast voorstelling voor 1+, de tweede week een pre-barbecue voorstelling aan het eind van de middag voor 4+ en in het laatste weekend een after-dinner avondvoorstelling voor oudere kinderen vanaf 8 jaar. Maar dat moet nog verder uitgewerkt worden."

Voor meer informatie en kaartverkoop voor de komende voorstellingen: amstelveenspoppentheater.nl.

Poppentheater Amstelveen
Foto: Poppentheater Amstelveen
De afgelopen periode is gebruikt om het theater op te knappen.
Poppentheater Amstelveen
Foto: Poppentheater Amstelveen
De zaal in het Poppentheater.