Voor het banenzwemmen zijn gedurende de dag één of twee banen in het diepe bad gereserveerd. Ook het leszwemmen en de lessen aquafit gaan weer door. Het ondiepe bad is de hele dag open voor kinderen tot 18 jaar, en ook het peuterbad is geopend. Ouders/begeleiders mogen in dat bad met de kinderen in het water, mits de volwassenen onderling 1,5 meter afstand van elkaar houden. Ook de ligweide is geopend, maar ook daar geldt uiteraard de regel dat minimaal 1,5 meter afstand van elkaar gehouden moet worden.

MAXIMAAL BEZOEKERSAANTAL Als het te vol wordt op de ligweide, gaat de toegangspoort van het zwembad dicht en worden nieuw bezoekers pas toegelaten als er anderen vertrekken. ''Dat is al enkele malen voorgekomen," aldus Marita Leupen. Er kunnen maximaal 350 bezoekers toegelaten worden. In andere jaren trekt het Amstelbad op zomerse topdagen soms wel 1.800 bezoekers. Ook de openingstijden zijn ingeperkt. Normaal was het zwembad op zomerse dagen soms wel van 7.00 tot 21.00 uur geopend, nu is het bad open van 10.00 tot 18.00 uur.

LATE START SEIZOEN Vanwege de eind maart door het kabinet afgekondigde maatregelen om verspreiding van het coronavirus af te remmen, moest dit jaar ook de start van het nieuwe seizoen van het Amstelbad uitgesteld worden. Normaal gaat het bad eind april open, maar nu gebeurde dat pas op 20 juni nadat het kabinet de maatregelen had versoepeld. Het bestuur van het Amstelbad besloot na enig dubben om dit zomerseizoen toch het bad te openen met een daarvoor opgesteld coronaprotocol, overeenkomstig de landelijke richtlijnen. Ondanks de late start van het seizoen, kan het Amstelbad dit jaar niet langer open blijven, vanwege andere verplichting van het badpersoneel dat voor toezicht moet zorgen. Het bad sluit dan ook gewoon zoals op 11 september.

VERLIES INKOMSTEN Alle beperkingen betekenen voor het Amstelbad wel een fiks verlies aan inkomsten. Normaal zou dit een topperiode zijn, gezien de huidige hittegolf. Vanwege de restricties liggen de bezoekersaantallen dit jaar echter een stuk lager dan normaal. '''Het is niet anders," stelt Marite Leupen nuchter vast. Ze is dan ook blij met alle steun die het zwembad krijgt. ''Het financiële plaatse is precair, maar het bad wordt gedragen door de hele gemeenschap. Zo hebben we wel abonnementen verkocht die wel betaald, maar niet opgehaald zijn. Die zijn gekocht om het bad daarmee financieel te steunen." 

AFKOELEN ''We zijn ook blij dat we met dit weer niet dicht moeten blijven en dat we bezoekers binnen de regels de gelegenheid kunnen geven om af te koelen," vertelt Marite Leupen. Dat geldt op hete dagen soms zelfs ook even voor ouders die op de ligweide verblijven. "De zwembadmanager stuurt dan alle kinderen weg uit het diepe bad, zodat de ouders even kunnen afkoelen." De kinderen kunnen dan niet in het bad blijven vanwege de afstandsregels. Kinderen tot 18 jaar hoeven onderling geen afstand te houden, maar voor kinderen vanaf 13 jaar geldt wel weer dat ze 1,5 meter afstand tot volwassenen moeten houden.

RICHTLIJNEN Het is een van de richtlijnen waar bezoekers rekening mee moeten houden. Verder moeten bijvoorbeeld bij binnenkomst de handen gedesinfecteerd worden en worden er geen ligbedden of spelmateriaal verhuurd. Een andere regel is dat van iedere bezoeker (ook kinderen) per dag naam en telefoonnummer geregistreerd moet worden om te zorgen dat bezoekers bereikt kunnen worden in geval van een eventuele uitbraak. Het bezoekersregistratieformulier kan vooraf ingevuld worden op de site van het Amstelbad (om filevorming bij de kassa te vermijden). Als dat niet lukt, is er de mogelijkheid om bij de kassa een formulier te vragen en dit ter plaatse in te vullen. 

De toiletten en de kleedhokjes zijn wel gewoon geopend en die worden volgens de richtlijnen regelmatig schoongemaakt. Ook de horecagelegenheid waar snoep en ijs worden verkocht is geopend. 

Voor meer informatie: amstelbad.nl