De surflessen voor de jeugd lopen storm, vertelt Kiki Rene. ‘’Die zijn al nagenoeg vol. Voor de jeugd hebben ook een extra zeilcursus in de Optimist (stabiele jeugdzeilboot) voor beginners opgenomen.” De jeugdlessen zijn allemaal op zondag.

ZWAARDBOOT Voor volwassen zijn er op zaterdag zeilcursussen in een zwaardboot voor beginners en voor gevorderden. “Dat doen we in de Laser Pico (stabiele zeilboot), die bij de volwassenen als eenpersoonsboot wordt gebruikt.” Er zijn nog enkele plaatsen vrij, met name bij de cursussen voor gevorderden. ‘’Daar kunnen deelnemers werken aan het verder ontwikkelen van hun vaardigheden.” De surflessen voor volwassen vinden plaats op donderdagavond en zaterdag en gaan op 27 augustus van start.

SURFVERENIGING De vereniging is zoals de naam al aangeeft, gevestigd aan de Ouderkerkerplas en is in 2010 ontstaan na samengaan van de surf- en de zeilvereniging aan de Ouderkerkerplas. De surfvereniging werd in 1990 opgericht door een aantal enthousiaste surfers uit Ouderkerk en omgeving. De vereniging groeide al snel en een gebouwtje aan de oevers van de plas werd hun clubhuis. Vanuit dit gebouw ontstond een hechte vereniging waar naast het surfen ook ruimte was voor sociale activiteiten. 

ZEILVERENIGING De zeilvereniging kwam voor uit een initiatief van een aantal ouders uit Ouderkerk om zeillessen te gaan organiseren voor de jeugd op de Ouderkerkerplas. Voor de zeillessen op de zondagen kon de vereniging gebruik maken van het clubgebouw van de surfvereniging. De samenwerking tussen beide verenigingen beviel zo goed, dat de leden van beide verenigingen in oktober 2010 besloten om gezamenlijk verder te gaan als Watersportvereniging Ouderkerkerplas (WVOP). Kort daarna werden plannen gemaakt voor de bouw van een nieuw modern clubgebouw op de locatie van het oude clubhuis van de surfvereniging. In 2012 werd het nieuwe clubgebouw door de vereniging in gebruik genomen. WVOP is inmiddels uitgegroeid tot een bloeiende vereniging met tussen de 500 à 600 leden uit de gemeente Ouder-Amstel en regio (Amsterdam, Amstelveen, Abcoude).

SCHIPPEREN De vereniging organiseert onder meer zeil- en surflessen voor zowel jeugd als volwassenen en watersportkampen in de vakantieperiodes. Het coronavirus zorgde afgelopen voorjaar voor veel onzekerheid over welke activiteiten door konden gaan. ‘’Het was even schipperen,” vertelt Kiki Renes. ‘’Een tijdje lag alles stil, maar later konden voor de jeugd tot en met 13 jaar wel weer activiteiten organiseren.” Dat gebeurde nadat een coronaprotocol was opgesteld met de nodige beperkingen, omdat niet van alle voorziening gebruik gemaakt mocht worden. ‘’Ik bracht mijn kinderen met wetsuits aan naar de club en nam ze met wetsuits aan weer terug naar huis,” vertelt ze.

TASKFORCE Met ingang van 20 juni zijn de maatregelen verder versoepeld, al zijn nog steeds uit voorzorg extra regels van kracht. “Door het coronavirus hadden we dit voorjaar een trage start en moesten we alle plannen in de koelkast zetten. Er vindt regelmatig overleg met de gemeente plaats over de voorwaarden waaronder we open kunnen blijven. Daar hebben we ook een speciale taskforce van drie personen voor ingesteld. Na de zomer kijken we of ook het clubhuis weer open kan. Het is better to be safe than to be sorry,” aldus de secretaris.

ZOMERKAMPEN Het bleek uiteindelijk wel mogelijk om de jaarlijkse zomerkampen door te kunnen laten gaan. Afgelopen zomer werden er zelfs vier zomerkampen gehouden, waar het er in andere jaren twee waren. De kampen waren nu in de eerste, tweede, vijfde en zesde week van de schoolvakantie. Voor de kampen was meer dan grote belangstelling. ‘’Ook daaraan kon je merken dat veel mensen deze zomer thuis zijn gebleven. De zomerkampen waren heel snel volgeboekt.” 

‘’Watersport is een van de fijnste dingen die je kunt doen om de zomer door te brengen,” stelt Kiki Renes. Bij WVOP kunnen leden zeilen en surfen in recreatief of wedstrijdverband. Ook worden er clubkampioenschappen gehouden, maar die zijn dit jaar vanwege het coronavirus in de koelkast gezet. Leden kunnen gebruik maken van zeilboten en surfplanken van de vereniging maar kunnen in de loods ook hun eigen materiaal stallen. Al kampt de vereniging hierbij inmiddels met plaatsgebrek. Het seizoen duurt bij WVOP tot 15 oktober. Vanaf die datum tot 15 april is de plas voor recreanten gesloten vanwege de watervogels die daar dan overwinteren. 

Voor meer informatie: wvop.nl

WVOP
Foto: WVOP
wvop
Foto: wvop