NIEUW “Amstelschutters hebben we onze vereniging genoemd.” Voorzitter Theo Duncker vindt het een toepasselijke naam. “We zaten al in Duivendrecht, maar daar konden we niet groeien. We keken uit naar ruimte om ‘s zomers buiten cursussen te kunnen geven.” De nieuwe club is “een dochtervereniging of zuster, maakt niet uit” van de boogschietafdeling van ASSV, voluit de Amsterdamse Spoorweg Sport Vereniging - waarvan oorspronkelijk alleen personeel van de NS en gerelateerde bedrijven lid kon worden. De ASSV biedt een waaier aan sporten en spellen, zoals biljarten, dart, sjoelen en tafeltennis. De boogschutters moeten de ruimte aan de Ouderkerkerlaan, vlakbij golfbaan Amsterdam Old Course, dus met anderen delen.

CORONA “Begin maart kwam corona… Wij wilden alleen maar op de buitenbaan schieten, maar álles ging op slot. Toen zijn we serieus op zoek gegaan naar een andere locatie en wat bleek: schaatsclub de Amstelbocht in Ouderkerk was op zoek naar een zomeractiviteit voor de ijsbaan aan het Molenpad! Een gelukkig toeval. Van de gemeente kregen we toestemming voor een pilot.” De Amstelschutters hebben nu de zo begeerde ruimte. Van april tot en met oktober kunnen leden er terecht op dinsdag- en vrijdagavonden. Beginnerscursussen zijn er op woensdagavond en zaterdagochtend.

Het is heel bijzonder: je ontspant je lichaam en houdt het tegelijkertijd onder controle.

ZEN Wat is er nou zo mooi aan handboogschieten? Duncker noemt als eerste de gezelligheid en het plezier samen. “Maar het is vooral die combinatie van concentratie en ontspanning, waardoor je je, nou ja, een beetje zen gaat voelen. Het is heel bijzonder: je ontspant je lichaam en houdt het tegelijkertijd onder controle. En dan dat geluid als de pijl op de juiste plek het doel raakt… dat voelt best stoer. Een beetje een oergevoel.” Ehm, een mannensport? “Nee hoor, bijna net zo veel vrouwen. Als er weer eens een serie met boogschutters op tv is, krijgen wij prompt jonge meiden op cursus.”

POK En dan na afloop een drankje doen bij KEK? “Jazeker, als we overdag spelen kunnen we nog even napraten op het terras. Trouwens, de mensen op het terras vinden het ook leuk om naar ons te kijken. KEK en de Amstelschutters versterken elkaar.” Boogschieten vlakbij de Amstel, onder het toeziend oog van molen De Zwaan. En dan die ‘pok’ horen. Wat is er mooier…

OPEN DAG Kom het beleven op het Ouderkerker Schuttersfeest op 22 augustus, met open middag voor het publiek. Of maak een afspraak voor een ander moment. Het staat allemaal op de website: www.amstelschutters.nl.

Marion Kiewik