''Ik heb al filmpjes op Facebook gezien dat kelners kopjes koffie van 1,5 meter afstand naar de klanten gooien. Dat is natuurlijk grappig bedoeld, maar geeft ook de kern van het probleem aan," stelt Kroone. ''Ik heb ook al van ondernemers gehoord dat het als het zo moet, voor hen geen zin meer heeft, omdat het afstand houden indruist tegen de gastvrijheidsregels in de horeca."

De landelijke organisatie van Koninklijke Horeca Nederland heeft het standpunt ingenomen dat alles weer normaal open moet kunnen gaan. Het kabinet is echter nog heel terughoudend met het versoepelen van de coronamaatregelen gezien de huidige gezondheidscrisis. ''Ik denk dat daar op een gegeven moment wel een compromis uitrolt. We zij in dit land heel goed in polderen," verwacht Kroone. 

PLUIM De horecasector werd zwaar getroffen door de maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Op 12 maart werden bijeenkomsten met meer dan honderd personen al verboden. Op zondag 23 maart kregen horecabedrijven om 17.00 uur te horen, dat ze diezelfde avond nog om 18.00 uur de deuren moesten sluiten ter bescherming van bezoekers en personeel. ''Ik vind dat de horeca-ondernemers alsnog een grote pluim voor verdienen dat ze daar direct gehoor aan hebben gegeven. Dat zegt ook wel wat hoe de branche erin staat, want het is nogal wat als ze je vragen om van het ene op het andere moment de exploitatie van je zaak stop te zetten."

Kroone heeft nog geen geluiden gehoord van horecaondernemers in deze regio die nu in acute nood verkeren, afgezien van enkele zaken die direct in de eerste week van de maatregelen zijn gestopt, omdat de coronacrisis voor hen de druppel was die de emmer deed overlopen. "Je merkt wel dat er langzamerhand meer discussie op gang komt. Het gaat dan om de vraag om de noodsteunmaatregelen van de regering voldoende zijn en of er wel snel genoeg wordt uitgekeerd."

HULP Kroone is wat dat betreft blij met de opstelling van de gemeente Amstelveen die ondernemers die lokaal in nood verkeren te hulp schiet. "De gemeente doet veel om ondernemers te helpen. Ze gaan bijvoorbeeld met een ondernemer mee naar de bank om krediet aan te vragen. Het scheelt natuurlijk enorm als de gemeente daarvoor een garantie wil geven." Volgens Kroone krijgt die aanpak navolging bij andere gemeenten in de regio Amstelland die goed kijken hoe Amstelveen dat doet.

SOEPELHEID De overgang naar de 1,5-meter maatschappij vereist volgens Kroon de nodige creativiteit en soepelheid van alle partijen. Hij heeft zelf een zaak aan het Stadsplein in Amstelveen (Day Foodbar) en heeft op persoonlijke titel bij de gemeente gepleit om tijdelijk extra terrasruimte op het plein mogelijk te maken, zodat bezoekers op voldoende afstand van elkaar kunnen zitten en ondernemers toch een rendabele omzet kunnen realiseren. "Ik snap dat dat niet op het hele plein kan en dat er rekening gehouden moet worden met de buren en het veiligheidsplan. Maar het moet toch mogelijk zijn om de strakke lijnen tijdelijk los te laten in het belang van de werkgelegenheid van de horeca-medewerkers."

VERHUURDERS Op het Stadsplein is er in principe voldoende ruimte om eventueel uitbreiding van het terras mogelijk te maken, maar dat is niet bij alle andere zaken in de regio het geval. "Daar hebben ondernemers misschien weer andere creatieve ideeën waar gemeenten aan mee kunnen werken." De 1,5 meter-maatschappij is maar een tijdelijke situatie, die voorbij gaat zodra de gezondheidscrisis is opgelost. ''Maar het gaat er ook om dat we de werkgelegenheid op de lange termijn kunnen garanderen en er geen zaken omvallen." Wat dat betreft pleit hij ook voor soepelheid bij verhuurders van horecapanden om het leed te delen. ''Verhuurders hebben er ook niets aan als hun huurder failliet gaat."