Duidelijk is dat het Amstelbad vanwege de coronamaatregelen inkomsten misloopt uit verkoop van abonnementen en dagkaarten. "Inmiddels is bij de gemeente om financiële steun gevraagd want veel kosten lopen wel gewoon door. En we hebben ook het meerjarenonderhoudsplan waar geld voor nodig is."

STEUN Het zwembad krijgt ook in deze moeilijke periode veel steun vanuit de gemeenschap. "Je kunt merken dat het Amstelbad echt leeft in Ouderkerk. Het is ook zo'n fijn bad! Gelukkig krijgen we nog steeds geld van onze trouwe sponsors. En er zijn mensen die al abonnementen hebben gekocht ongeacht of ze er dit seizoen wel of geen gebruik van kunnen maken om te zorgen dat het zwembad niet verdrinkt. Daar zijn we heel blij me. We krijgen ook donaties en zijn diverse leuke initiatieven ontstaan om het bad te helpen. "

AFSTAND HOUDEN De maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, brengen voor het Amstelbad ook veel onzekerheden met zich mee. "We weten niet of en wanneer we open mogen gaan en onder welke voorwaarden. Kan er straks bijvoorbeeld bij het baantjeszwemmen maar één iemand tegelijk in een baan als je 1,5 meter afstand wil houden? Moeten er dan extra lijnen in het bad, hoe moet dat op de speelweide en moet er extra personeel komen om op naleving van de 1,5 meter-regel te letten? Dat zijn zaken die uitgezocht moeten worden."

BUITENSPORT KINDEREN Voor het Amstelbad is ook nog niet duidelijk welke consequenties de dinsdag door premier Mark Rutte aangekondigde verruiming van mogelijkheden van sportmogelijkheden voor kinderen heeft. Kinderen tot 13 jaar kunnen vanaf 29 april onder begeleiding samen buiten sporten. Jongeren tot en met 18 jaar mogen dat ook, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen. "De zwembond onderzoekt nu of dat ook voor het zwembad geldt en of dan bijvoorbeeld zwemlessen mogelijk zijn en welke aanpassingen daarvoor nodig zijn."

VAKANTIES Volgens Marita Leupen zou het voor kinderen en ouders fijn zijn als het zwembad komende zomer weer open kan gaan. Dat kan dan dienen ter verzachting van vakanties die niet door kunnen gaan. Hoe later in het seizoen het zwembad weer op kan starten, hoe groter de vraag wordt of dat dan nog rendabel is. "Dat brengt hoge kosten met zich mee, want er gaat heel veel water in het zwembad en dat moet ook verwarmd worden." En we hebben te maken met personeelskosten. Ook al komen niet veel mensen: het toezicht moet goed geregeld zijn."

Inmiddels wordt er door vrijwilligers wel hard gewerkt om het zwembad weer gereed te maken voor het nieuwe seizoen. Zo is er afgelopen week door vrijwilligers een groot dambord op de stoeptegels gemaakt. "Vrijwilligers zorgen het hele jaar door voor het onderhoud van groen en doen allerlei reparaties."

VRIJWILLIGERS Het Amstelbad drijft op vrijwilligers sinds de gemeente in 1991 uit financiële overwegingen besloot om het bad te sluiten . De initiatiefgroep 'Amstelbad moet blijven' zette zich in om het bad met behulp van vrijwilligers open te houden. In 1992 ging het bad, dank zij deze vrijwilligers, gewoon weer open. Vanaf die tijd draait het bad voorspoedig. In de huidige coronacrisis heeft de stichting echter ook van de gemeente extra financiële steun nodig om het hoofd boven water te kunnen houden. "Een jaar zonder inkomsten is voor ons niet haalbaar."

Voor meer informatie over mogelijkheden om het Amstelbad te steunen: https://www.amstelbad.nl/ondersteunen-amstelbad/#negen_tips