In 'De Judovader - Kampioenenmaker Cor van der Geest ' komen hoogtepunten en moeilijke momenten uit het leven van de gedreven coach aan bod. Aan het woord komen naast Cor zelf ook onder meer zijn vrouw, twee zoons en andere topsporters waar hij mee werkte aan het woord. Zoon Elco is blij met het boek. ''Hij stond al een tijdje in de schaduw, maar hij heeft veel betekend als judocoach en het boek is een mooie afsluiting van zijn carrière. En ondanks dat hij door zijn aanpak soms ook in aanvaring kwam met collega's en officials is het een positief boek geworden."   

GROENTEZAAK Cor van der Geest werd op 2 juli 1945 geboren en groeide in Haarlem op als de jongste van acht kinderen. Zijn ouders hadden een groentezaak in de Kleine Houtstraat. Zijn vriendje zat op judo en maakte Cor enthousiast. Hij bleek talent te hebben en groeide uit tot een uitstekende judoka. Hij behoorde tot de subtop van Nederland en vocht onder meer tegen Wim Ruska. In 1970 kon hij de judoclub Kenamju (Kennemer Amateur Judoclub) voor een bedrag van 4.000 gulden overnemen van tandarts Gerhard Schutte, die in Haarlem beter bekend was als Opa Schutte. De club was gevestigd in een ruimte aan de Gedempte Oude Gracht boven een oude autospuiterij. 

TOPJUDO-BOLWERK Cor bleek een geboren trainer en kampioenenmaker. Door keihard werken groeide de kleine sportschool uit tot een topjudo-bolwerk. Cor van der Geest ontwikkelde zichzelf tot topcoach. Niet alleen zijn zonen Dennis en Elco werden onder zijn leiding succesvolle internationale judoka’s, maar hij was ook de ‘vader’van een groot aantal andere toppers: de zusjes Jenny en Jessica Gal, Claudia Zwiers, Ruben Houkes, Henk Grol en de broers Guillaume en Dex Elmont. 

MOTIVATOR Het publiek kent hem vooral als de coach die schreeuwend langs de mat stond. Maar hij wist zijn judoka’s altijd optimaal te motiveren en gaf daarmee het extra zetje om successen te kunnen behalen. ''Dat is zijn grote kracht. Hij weet de gevoelige snaar te raken en iemand de goede kant op te drijven.Hij is een echte motivator," vertelt zoon Elco. ''Hij heeft zelf ook veel bereikt op wilskracht. Hij heeft niks cadeau gekregen en hard moeten knokken. Hij is met niks begonnen en had alleen zijn eigen talent. Er bestond destijds geen opleiding voor topcoaches, maar hij creëerde zijn eigen inzichten, onder meer door met andere coaches over hun aanpak te praten." 

STERKE BINDING De titel 'De Judovader' van de biografie verwijst niet alleen naar de rol die Cor van der Geest in zijn eigen gezin had, maar naar de betekenis die hij voor andere judoka's had. "Hij begon met jeugdleden, maar er ontstond een steeds sterke binding omdat hij met hen meegroeide. Cor was er altijd voor de volle 100 procent betrokken. Hij zag het als het niet goed ging met een kind, vanwege onzekerheden of problemen en thuis en dan bood hij hulp." 

CONFRONTATIE MET JEZELF Die extra steun in de rug is volgens Elco belangrijk om de top te kunnen bereiken. "Als je één-op-één tegenover een tegenstander staat, word je heel erg met jezelf geconfronteerd. Dan komen plus- en minpunten bovendrijven, zoals angst, faalangst of juist de neiging om jezelf te overschreeuwen. Dat zijn zaken waardoor je wel of niet een wedstrijd kunt winnen. Cor ging dan met je in gesprek, om te ontdekken waar je je kracht en energie vandaan haalt en om afspraken te maken om de confrontatie met jezelf aan te gaan. Als hij dan zag dat die afspraken op cruciale momenten niet nagekomen werden, kon hij dat soms moeilijk verwerken. Maar hij had er dan ook veel tijd en energie in gestoken. Dat deed hij niet alleen bij mij en Dennis, maar ook bij alle andere judoka's waar hij meewerkte. Ik heb daar achteraf gezien enorme bewondering voor en vraag me wel eens af waar hij de energie vandaan haalde om dat allemaal te doen."

STOEIEN Elco (genoemd naar moeder Els en vader Cor) was al van jongs af aan in de greep van judo. Hij werd daarbij niet gepusht door zijn vader. "Ik stond toen ik 3,5 jaar was al op de deur te bonzen dat ik mee wilde doen. Ik vind judo het mooiste dat er is en ik was altijd al met vriendjes aan het stoeien en ravotten. Bij mijn broer was dat anders. Hij heeft judo pas op latere leeftijd echt ontdekt toen hij in de puberteit kwam en zijn lijf en mindset veranderden. Daarvoor heeft hij ook nog twee jaar aan atletiek gedaan."  

VIDEOBANDEN ''Bij ons thuis ging het altijd over judo. Mijn moeder was daar ook wel eens klaar mee. Die vond dat het ook wel eens over iets anders mocht gaan, zoals school bijvoorbeeld. Maar we waren steeds meer met judo bezig. Dat had ook echt onze interesse. We bekeken videobanden van wedstrijden met de Japanse judoka Koga soms wel 100 keer om te zien hoe hij zijn worpen deed. Die belangstelling kwam vanuit onszelf, we werden niet gepusht. Ik heb ook wel momenten gehad dat ik in een dip zat en dan kreeg ik de ruimte om gas terug te nemen."

RUZIE Dat Cor de rol van vader en coach bij zijn zoons combineerde, was volgens Elco ook niet altijd even prettig. "Als de training niet goed was gegaan, nam je dat ook me naar huis. Want bij ons zat de coach thuis op de bank. Soms was je ook teleurgesteld in elkaar. En als ik ruzie had met hem als coach had ik ook meteen ruzie met hem als vader. Dat is niet altijd even makkelijk geweest." 

Een moeilijk moment voor Elco was toen zijn broer Dennis in 2005 wereldkampioen werd en hij tijdens dat toernooi een gescheurde kruisband opliep. Ik moest revalideren en raakte in een dip. Een groter contrast met de vreugde over de door mijn broer behaalde titel was niet denkbaar."

AFSTAND Terugkerende blessures zorgde er ook dat hij meer afstand van zijn vader moest nemen. "Het had voor hem een te grote impact als vader om mijn pijn te zien. Hij vond het daardoor moeilijk om me te steunen om voor de volle honderd procent te blijven gaan.  Ik ben toen gestopt met mijn vader als coach, hij was daardoor niet langer eindverantwoordelijk. Dat was een moeilijk moment. Maar ik wilde er graag nog meer uit halen en heb daarna nog mooie dingen gepresteerd." Zo werd Elco in 2010 Europees kampioen door in de finale Henk Grol te verslaan.

VERHUIZING SPORTSCHOOL Ondanks de soms moeilijke periodes, bleef de relatie tussen vader Cor en zijn zoons goed. Cor is ook een echte familieman. Elco heeft inmiddels de sportclub Kenamju van hem overgenomen. In 2013 verhuisde de sportschool van de Gedempte Oude Gracht naar een tot moderne sportcentrum omgebouwde fabriekshal aan de Phoenixtraat. "Ondanks de economische crisis zagen we toen een kans. We kregen het voor elkaar doordat een vriend van mij vader mee heeft geholpen bij de financiering. We zijn een jaar lang bezig geweest met de verbouwing." Het is nu een allround sportcentrum die naast judo en andere vechtsporten ook ruimte biedt voor fitness, spinning, yoga en pilates. Ook wordt er zwemles aan kinderen gegeven en werken er onder meer vijf fysiotherapeuten. 

SOCIALE PLEK "Het belangrijkste vindt hij het echter om met de sportschool een sociale plek te bieden voor iedereen van jong tot oud. ''Ik geef op vrijdag circuittraining aan een groep van 40 tot 45 mensen en het doet me dan goed om om te zien dat ze na afloop met elkaar praten, koffie drinken en met elkaar afspreken." Elco heeft ook als een van de eersten buiten een tent neergezet om eerst judolessen en later ook buitenfitness te kunnen bieden nu de sportschool vanwege de coronamaatregelen tot 1 juli dicht moeten blijven. "We willen binding met de mensen houden."

Vader Cor is ook nog steeds bij de sportschool betrokken. "ik vraag hem nog regelmatig om advies. Ik volg zijn raad niet altijd op, maar het komt ook voor dat ik in mijn bed lig en denk; 'zo had ik er nog niet naar gekeken.."

MILDER Cor van der Geest werd vorig jaar ziek. Hij had prostaatkanker. ''Gelukkig was het een milde vorm en was hij er vroeg bij. Dat was voor het eerst dat ik zag dat hij een oudere man aan het worden is. Dat was heel confronterend. Gelukkig gaat het nu weer goed met hem. Hij is ook milder geworden. Ik ben ook ook blij dat hij nu meer tijd heeft gekregen om dingen met vrienden te doen of om te fietsen met mijn moeder. Dat kon vroeger niet omdat hij als judocoach altijd op pad was. Wat dat betreft heeft hij nog tijd in te halen."

Het boek De Judovader - Kampioenenmaker' Cor van der Geest' is geschreven door Gerlof Leistra, Patricia Jimmink en Govert Wisse. Het boek telt  288 pagina’s inclusief een fotokatern. De uitgeverij is Just Publishers. 

Archief van der Geest
Foto: Archief van der Geest
Cor, Dennis en Elco lopen door het centrum van Haarlem van de oude naar de nieuwe locatie van de sportschool.