De redactie selecteert, voor u, regelmatig een aantal belangrijke en spraakmakende verhalen uit de regio.

Het foto-wielerboek, dat bij uitgeverij Johan Enschede is verschenen, is een ware triomftocht voor de 74-jarige Zoetemelk. "Dat verdient hij meer dan wie ook. Hij is de grootste Nederlandse wielrenner ooit, groter dan Jan Janssen die in 1968 als eerste Nederlander een eindzege in de Tour de France pakte," stelt Voskuil (48). "Daarnaast is het een hele aardige en bescheiden man. Hij geeft soms nog fietsclinics, maar rijdt zelf in Frankrijk vooral korte ritjes, want - zo vertelde Joop mij - ‘ik heb al genoeg lange ritten in mijn leven gereden’. Hij houdt bijvoorbeeld ook niet van rijden in de regen.

Voor de besprekingen over het boek ontmoette Voskuil de wielerheld op de Cauberg in Valkenburg. Joop was niet te beroerd om met de uitgever op de foto te gaan. “Kon ik thuis tegen mijn jaloerse fietsmaatjes zeggen dat ik een iets betere trainingspartner had gevonden! Verder heb ik zijn originele regenboogtrui en wk-medaille ook in handen gehad, wat ik toch bijzonder vond."

"Tekenend was ook dat hij positief antwoordde op ons verzoek om duizend inlegvelletjes te signeren die in een luxe uitvoering van het boek meegaan. Schijnt hij in twee dagen te hebben afgewerkt. Zal best een aardig klusje te zijn geweest...."

Hij zal ongetwijfeld behoorlijk wat trainingsuurtjes in Haarlemmermeer hebben gemaakt

Zoetemelk komt uit Rijpwetering (gemeente Kaag en Braassem), een buurtgemeente van Haarlemmermeer, en zijn oma is een Vennepse. Waarschijnlijk zijn opa ook, maar daarbij staat alleen: geboren in Haarlemmermeer, zo valt in het boek te lezen. Toch is er geen speciale band met dit gebied bekend. Voskuil lacht: "Hij zal hier ongetwijfeld behoorlijk wat trainingsuurtjes hebben gemaakt. Maar hij was lid van wielervereniging Swift in Leiden. Ook is hij bij mijn weten niet te vinden in wieleruitslagen in Haarlemmermeer."

Sinds de presentatie van het luisterrijke boek en de chique box in het tv-programma Op 1, is de verkoop goed op gang gekomen. Voskuil verwacht de eerste oplage van 3.000 exemplaren snel uit te gaan verkopen. Daarnaast is er voor de echte wielerfans een kers op de taart, een ‘édition extraordinaire’ van 1.000 exemplaren. Een complete box, in de kleuren van de befaamde Raleigh-formatie: rood-geel-zwart. In die box zit uiteraard het magnifiek uitgevoerde boek. Maar ook een CD met radioreportages uit die beroemde Tour van 1980 en – wellicht de grootste verrassing – een dvd met nooit vertoonde beelden uit de Tour. Er zijn onder heel veel meer ontroerende beelden uit 1975 te zien van een reis per Volkswagen Kever naar Parijs, voor de Tourhuldiging. Vader Gé zit daarbij aan het stuur, Joops moeder op de passagiersstoel en zus Lia op de achterbank.

Voskuil tenslotte: "Leuk voor de liefhebber is dat het ook een replica bevat van de medaille die Joop ontving bij zijn wereldtitel. Ik heb daarvoor speciaal toestemming gekregen van de wereldbond UCI. Mijn indruk was dat ze iets dergelijks liever niet doen, maar dat ze voor de vriendelijke Joop wel een uitzondering wilden maken."

‘Joop Zoetemelk – Ongezien’ is geschreven door Jacob Bergsma, de motor achter dit project, Joop Holthausen en Peter Ouwerkerk. Het is te koop in de boekhandel. Op 20 juli, precies 40 jaar na de tourzege, zendt MAX een documentaire uit over de 'eeuwige tweede', waarvan men vanaf 1980 op zoek moest naar een andere bijnaam. Peter Voskuil is daarin te zien.

Eric Hoenson