Deelnemers op de Amsteldijk bij de vorige editie van de Amsterdam marathon in 2019.
Deelnemers op de Amsteldijk bij de vorige editie van de Amsterdam marathon in 2019. Naomi Heidinga

Amsterdam Marathon zondag ook door deel van Ouder-Amstel

Atletiek

OUDER-AMSTEL Ruim 31,000 lopers doen zondag 17 oktober mee aan de verschillende onderdelen van de 45ste editie van de Amsterdam Marathon. De route van de marathon loopt traditiegetrouw ook deels door Ouderkerk en Duivendrecht. De lopers komen eerst via de Amsteldijk aan bij het keerpunt bij de Amstelbrug in Ouderkerk. Daarvandaan gaan ze via de Ouderkerkerdijk terug richting Amsterdam. De route gaat daarna onder meer verder over de Joan Muyskenweg en de Van der Madeweg in Duivendrecht

Op 21 september kreeg de organisatie van de marathon groen licht om het evenement door te kunnen laten gaan. Dat gebeurde nadat het kabinet bekend had gemaakt dat de 1,5 meter-maatregel met ingang van  25 september werd losgelaten. Dat was tot dan toe de grootste beperkende maatregel voor grote sportevenementen.

PARCOURSRECORD Bij de vorige editie van de marathon in 2019 stonden er maar liefst 45.000 deelnemers uit 140 verschillende landen aan de start. Het aantal nationaliteiten ligt volgens organisator Le Champion bij de komende editie lager, doordat veel landen nog steeds met reisbeperkingen te maken hebben. Desondanks staat er bij de wedstrijdmarathon zowel internationaal als nationaal een sterk deelnemersveld aan de start. Onder de deelnemers zijn onder meer Tamirat Tola, Leul Gebresilase, Laban Korir en Jonathan Korir. Zij mikken op een tijd sneller dan het parcoursrecord van 2.04.06 (Lawrence Cherono, 2018). 

NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP Dit jaar is de Amsterdam Marthon ook weer het strijdtoneel van het Nederlands Kampioenschap. Le Champion heeft voor de komende editie vier van Nederlands beste marathonlopers vastgelegd: Michel Butter, Björn Koreman en Frank Futselaar en Khalid Choukoud, die op de Olympische Spelen nog een zilveren medaille op dit onderdeel won. Bij de vrouwen gaat Bo Ummels alles uit de kast halen om haar marathontitel uit 2019 te prolongeren.

De marathon gaat om 9.00 uur van start in het Olympisch Stadion, waar ook de finish plaatsvindt. De start en finish worden georganiseerd als een doorloopactiviteit, waardoor deelnemers geen coronatoegangsbewijs nodig hebben. Supporters die op de tribunes in het stadion plaats willen nemen hebben wel een coronatoegangsbewijs nodig. Het publiek langs de route wordt opgeroepen de eigen verantwoordelijk te nemen om zoveel mogelijk verspreid langs het parcours de lopers aan te moedigen. De Amsterdam Marathon is op zondag vanaf 8.50 uur ook live te volgen op NOS.nl.

advertentie