Het wemelde zondag op de Amstel van de roeiboten.
Het wemelde zondag op de Amstel van de roeiboten. Marion Kiewik

Start van ´Head of the River´ terug in Ouderkerk

18 maart 2019 om 11:09 Sport/sport

OUDERKERK Het wemelde zondag op de Amstel bij Ouderkerk van de roeiboten. Daar vond de roeiklassieker Head of the River plaats, naar het voorbeeld van de Londense Head of the River Races op de Thames. Tot vreugde van velen startten de boten dit jaar eindelijk weer in Ouderkerk - met de finish in Amsterdam, zoals het gebruik wilde tussen 1932 en 2007. Vanaf 2008 echter voeren de boten de acht kilometer in omgekeerde richting. De editie 2018, toen de traditie zou worden hersteld, werd afgelast vanwege extreem guur weer.

Even dreigde ook dit jaar het weer spelbreker te worden: op zaterdag werd er niet gestart wegens harde wind. De organisatie had toen weercode ´rood´ afgegeven. Maar op zondag konden enkele honderden teams in vier- en achtpersoonsboten - met of zonder stuurlieden - 'volle bak' vanaf vlakbij de Amstelbrug.

Een voordeel van de start in Ouderkerk is dat deze omgeving de boten meer manoeuvreerruimte biedt. Bovendien hebben de roeiers hun spieren kunnen opwarmen tijdens het oproeien vanaf Amsterdam.

De buitenlandse ploegen die op zaterdag niet van start konden wegens het onstuimige weer, kregen op zondag alsnog de gelegenheid om het Head-parcours te roeien. De organisatie had hiertoe besloten als gebaar naar de buitenlandse gasten. De Nederlandse ploegen die zaterdag in actie zouden komen, moesten onverrichter zake naar huis.

Marion Kiewik

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie