Henk Timisela (links) en Rico Hinrich (rechts) kijken terug op het afgelopen voetbalseizoen.
Henk Timisela (links) en Rico Hinrich (rechts) kijken terug op het afgelopen voetbalseizoen. Naomi Heidinga

Trainerswissel voor dames Henk Timisela neemt stokje over van Rico Hinrich

24 mei 2019 om 07:00 Sport

OUDERKERK De dames van SV Ouderkerk krijgen met ingang van het nieuwe seizoen een nieuwe trainer. Rico Hinrich doet na twee jaar aan het roer te hebben gestaan bij de dames een stapje terug. Henk Timisela neemt het van hem over. Na de zomer gaan de dames promoveren naar de derde klasse. Werk aan de winkel dus.

Naomi Heidinga

De dames hebben vast een beetje aan hun nieuwe coach kunnen wennen, onlangs was Rico op een zaterdag verhinderd en mocht hun nieuwbakken trainer langs de lijn staan. Eerder verzorgde hij al drie trainingen. Wat hij tot dusver heeft gezien, stemt hem tevreden. "Er zit zeker potentie in het team," aldus Henk.

Na vijftien jaar coachen is voor het trainer Rico even welletjes. Hij is voetbal-moe. De gehele periode was hij actief voor Sv Ouderkerk, en altijd voor het meiden- en damesvoetbal. Het begon toen zijn dochter ging voetballen. "De toenmalige trainer stond al bellend langs de lijn. Hij was vooral met zijn telefoon bezig." De meisjes verdienden beter, vond hij. Daarom nam hij het over.

KNVB In al die jaren leerde hij veel, onder andere dankzij een uitnodiging van de KNVB om trainers bij te staan bij het klaarstomen van meiden onder dertien jaar voor jong oranje. Ook aan leermeesters Arie Seekles en Hans van Kasteren is hij schatplichtig. "Die kennis en bagage heeft me enorm geholpen, heeft me gebracht tot waar ik nu sta." Bij de jonge meiden begon hij vaak met een potje rugby, waarbij de bal alleen naar achter mag worden gegooid. "Zo leerden ze bijvoorbeeld meer over het positiespel." Daarnaast hamerde hij op techniek. "Zonder techniek kun je niet voetballen. Het spel moet snel gaan, door vlot combinatiespel kun je meters afleggen." Het is één van de filosofieën van de KNVB. Niet voor niets is Rico fan van Ajax, dat zich afgelopen seizoen bij vlagen heer en meester toonde in het korte combinatiespel.

Zaterdag 25 mei spelen de dames hun laatste wedstrijd. Ze hebben nog een kleine kans om kampioen te worden, maar alleen als ze zelf hun wedstrijden weten te winnen en andere teams punten verliezen. "Dan heb ik ook mijn afscheid. Het zou natuurlijk geweldig zijn om het seizoen als kampioen af te sluiten." Hij sluit niet uit dat hij in de toekomst het trainerschap weer op pakt. "Maar nu doe ik het eerst even rustig aan, ook vanwege mijn gezondheid."

NIEUWE COACH Henk Timisela coacht nu de meisjes onder zeventien. Een leuke groep meiden, en ook hier zit talent. Wat de trainer betreft zouden de meiden er wel iets meer voor mogen gaan. "Dit seizoen kon de training een aantal keer niet doorgaan, omdat er teveel afzeggingen waren." Aan de ene kant jammer, aan de andere kant begrijpt hij het wel. De meiden hebben het druk, bijvoorbeeld met school.

Hij heeft veel verschillende doelgroepen getraind, van jongens tot meiden. Maar voor het eerst staat hij voor het eerste elftal. Met de dames wil hij wat bereiken, al is het alleen maar groei zien qua techniek en balbeheersing. "De dames spelen nu in de vierde klasse, maar kunnen volgend seizoen door naar de derde klasse." Daar zullen de dames waarschijnlijk niet direct in de top van het klassement mee kunnen draaien, maar een plek in de middenmoot moet lukken.

"Ik ben heel serieus als trainer," zo typeert hij zichzelf. Net als Rico hamert hij op techniek. "Duels kosten vaak veel energie zonder dat ze direct wat opleveren. In plaats van duels aangaan, kunnen de dames het beter zoeken in snel combinatiespel. 'Lekker tikken', noemt hij dit. Tot dusver heeft hij nog niet veel verschil gemerkt tussen meisjes en jongens. "Motivatie of verantwoordelijkheid nemen is niet afhankelijk van sekse." Wel heeft hij het idee dat meisjes beter luisteren. "Het duurt even voordat het kwartje valt, maar als ze het er mee eens zijn, dan gaan ze er echt voor. Je moet meisjes en dames niet vertellen wat ze moeten doen, maar ze zelf tot die conclusie laten komen."

Voor volgend seizoen zou hij er graag nog wat dames bij krijgen. De spoeling is op het moment dun, ook vanwege blessures. Vooral in de overgang van het oudste meisjesteam naar de dames haken speelsters af. Vanwege reizen of studies. Gelukkig blijft er altijd een aantal diehards over, maar voor de derde klasse zijn het er op dit moment niet genoeg. "Teams in de derde klasse mogen per wedstrijd vijf keer wisselen. Bij de klassen daaronder geldt dat je doorlopend mag wisselen. Gewisselde spelers mogen later weer invallen. In de derde klasse mag dit niet meer. Eenmaal gewisseld betekent niet meer het veld in."

Henk en Rico zijn blij met de aandacht voor het meiden- en vrouwenvoetbal binnen de club. Sinds enkele jaren hebben de meiden een eigen kleedkamer en wc, terwijl ze het daarvoor jaren zonder moesten doen. Er is dus best wat veranderd, maar toch zou er meer mogen gebeuren. "Er loopt hier op de club namelijk ontzettend veel talent rond."

De club heeft nog plek voor dames en meiden die het voetbal willen oppakken. Kijk voor meer info op www.svouderkerk.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie