Regiocoördinator aangepast sporten Nikki Hakkesteegt, wethouder Sport Ouder-Amstel Victor Frequin, g-zeiler Thijmen en raadslid Sonja van ’t Hoff.
Regiocoördinator aangepast sporten Nikki Hakkesteegt, wethouder Sport Ouder-Amstel Victor Frequin, g-zeiler Thijmen en raadslid Sonja van ’t Hoff. Aangeleverd

‘Uniek Sporten Uitleen’ officieel van start in Ouder-Amstel: ‘cruciaal voor mensen met beperking’

17 juli 2023 om 11:25 Sport

OUDER-AMSTEL Voor mensen met een beperking kan het soms lastig zijn om een passende sport of beweegactiviteit te vinden, is de ervaring van regiocoördinator Aangepast Sporten Nikki Hakkesteegt. Uniek Sporten, het platform waar vraag en aanbod voor aangepast sporten samenkomen, biedt nu via een nieuwe uitleenservice de mogelijkheid om een sporthulpmiddel uit te proberen.

Zondag 9 juli nam de wethouder sport, Victor Frequin, het estafettestokje in ontvangst van g-zeiler Thijmen van WVOP. Hiermee heeft de ‘kick off´ plaats gevonden van de symbolische estafette, die de kracht van het Samenwerkingsverband Aangepast Sporten Amstel- en Meerlanden benadrukt.

UNIEK SPORTEN UITLEEN

Deze dienst zorgt ervoor dat mensen met een mobiliteitsbeperking sporthulpmiddelen kunnen uitproberen, zoals sportrolstoelen of handbikes. Door de beschikbaarheid van sportvoorzieningen vanuit een uitleenpool, kunnen de sporters uit het brede aanbod uiteindelijk de sport kiezen die het beste bij hun past. Daarnaast is het meer dan alleen een uitleenservice, het is ook een mobiliteitsgarantie. Dat betekent dat sporters onder andere advies krijgen over het sporthulpmiddel, hij wordt persoonlijk gepast en afgesteld op de wensen en tijdens de uitleenperiode is technische service en onderhoud beschikbaar.

Uniek Sporten Uitleen is een initiatief van Fonds GehandicaptenSport, NOC*NSF en Welzorg en kan niet zonder de steun van lokale partijen en financiering vanuit de gemeente. Het uitproberen van sportmaterialen kan cruciaal zijn om mensen met een beperking aan het sporten te krijgen. “We zijn dan ook verheugd om aan te kondigen dat de aangesloten gemeentes, Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Duivendrecht, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn de aftrap geven aan dit mooie nieuwe initiatief”, aldus de organisatie.

G-ZEILERS

Wethouder Frequin hielp samen met raadslid Sonja van ’t Hoff een handje afgelopen zondag een handje mee om de boten op te tuigen. Hij gaf grote complimenten aan vrijwilliger Sander Boelen, die iedere zondagochtend alle g-zeilers het water op helpt. Frequin is trots op de watersportvereniging, die op een prachtige plek in de gemeente ligt en volledig toegankelijk is voor mensen met een beperking.

Uniek bij WVOP is dat alle g-zeilers volledig zelfstandig het water op gaan, zonder buddy. De boten zijn zo ontworpen, dat deze niet om kunnen slaan. Vrijwilliger en begeleider Sander Boelen: ‘wij gaan er vanuit dat iedereen alles kan. Wanneer iets niet lukt, geven de g-zeilers dat zelf wel aan en dan helpen wij waar nodig.’ Op deze manier worden de g-zeilers volledig in hun eigen kracht gezet.

“We hopen dat dit initiatief de sportparticipatie zal verhogen en leidt tot meer actieve, gezonde en gelukkige mensen in Ouder-Amstel”, aldus de WVOP.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie